Finlanda are cel mai bun sistem de educatie din Europa
sistem educatiefinlandabibliotecibuget educatie
Din anul 2000, de la initierea PISA - Programul pentru evaluarea internationala a elevilor - al OECD, Finlanda a ocupat locuri fruntase, datorita nivelului excelent al educatiei sale.
Numai 8% dintre elevii finlandezi nu termina studiile obligatorii, fata de 30% din elevii spanioli care nu iau bacalaureatul.
Javier Melgarejo, psiholog si fost director la colegiul Claret din Barcelona, a studiat sistemul de invatamant finlandez timp de zece ani.
Initial, a fost surprins ca, pana la 4-5 ani, mai putin de jumatate din copiii finlandezi merg la gradinita si nu incep scoala pana la 7 ani.
Dar, dupa doi ani, punctajul lor este mai mare decat al celorlalri copiii din tarile studiate de OECD.
In primii sase ani de scoala primara, la majoritatea materiilor, elevii au singur invatator, care are grija ca nimeni sa nu fie exclus, tocmai pentru a le intari copiilor stabilitatea emotionala si siguranta de sine.
In primii cinci ani, nu se acorda note, ci numai calificative. Nu se cauta impulsionarea competentei si nici comparatiile intre elevi.
Invatamantul gratuit de la varsta prescolara si pana la universitate include sali de clasa, bufet, carti, manuale si alte materiale scolare, care sunt platite doar in caz de pierdere.
Programul incepe la orele 8,30-9 dimineata pana la 15.00 dupa-amiaza, cu o pauza de masa intre orele 12-12,30. In total, sunt 608 de ore de curs la scoala primara, fata de 875 de ore in Spania, cu teme pentru acasa care nu sunt excesive.
Concluzia este ca succesul finlandez se datoreaza imbinarii a trei elemente: familia, scoala si resursele socio-culturale.
In Finlanda, 80% din familii merg la biblioteca la sfarsitul saptamanii...
De asemenea, Finlanda aloca intre 11 si 12% din buget primariilor pentru a finanta modelul sau de invatamant...