Extrovertit, introvertit sau undeva la mijloc? Vezi unde te incadrezi
introvertitextrovertitambivertpersonalitatepsihologietest psihologic
Pana acum, ne-am obisnuit sa existe doar oameni introvertiti sau extrovertiti, insa foarte putini recunosc ca exista si o categorie de mijloc. Psihologii ii numesc ambiverti. Cercetatorii spun ca aproximativ doua traimi din populatie sunt asa.
Sunt oameni care uneori vor sa socializeze, insa au si momente cand vor sa petreaca timp singuri. De asta, nu se incadreaza nici in categoria introvertitilor, nici in cea a extrovertitilor. Daca si tu te regasesti in descrierea ambivertilor, trebuie sa stii ca exista avantaje si dezavantaje.
Adesea, oamenii se clasifica singuri, in introvertiti sau extrovertiti. Exista foarte multe stereotipuri. De exemplu, un om extrovertit este privit ca sufletul petrecerii, omul care socializeaza cu prietenii, care este fericit ca intalneste oameni noi. Pe cand, o persoana introvertita este cea care alege sa ramana acasa, poate, citind o carte.
Cercetarile au demonstrat ca exista totusi un amestec intre cele doua personalitati. Ambivertii sunt acei oameni care prefera distractiile, prefera situatiile in care sunt expusi, dar au si momente cand vor sa fie singuri, sa petreaca timp doar in compania lor. Intr-o zi poti fi introvertit, in alta zi, extrovertit.
Revista Psychological Science a publicat in 2013, un studiu care a aratat ca ambivertii pot vinde foarte usor, sunt cei mai buni oameni de marketing.
Adam Grand, un autor al studiului a afirmat ca ambivertii inteleg mult mai usor emotiile celorlalti
Ei se implica natural in comunicare, au talentul de a asculta, pot exprima cu usurinta entuziasmul si pot convinge foarte usor. Dupa spusele autorului, ei nu ofera prea mult sau prea putin.
Totusi, exista si cateva dezavantaje. De exemplu, ambivertii nu pot sa conduca unele situatii. Ei vad acest lucru ca fiind extrem de dificil. In timp ce, introvertitii sau extrovertitii stiu clar ce prefera, cum sa dezvolte situatia.
Sunt sanse ca ambivertii sa nu isi gaseasca motivatia suficienta pentru a face anumite lucruri si sa nu inteleaga de ce. Este nevoie doar sa-si schimbe abordarea pentru a gasi motivatia de care au nevoie.
Citeste si:
TOP 5: Pasi pentru o automotivare eficienta
Daca luam cele 3 categorii de personalitate, putem spune cateva trasaturi despre fiecare. In acest mod, iti vei da seama daca esti undeva la mijloc sau nu.
Extrovertitul:
-foarte sociabil
-relaxat in preajma oamenilor
-ii place sa fie in centrul atentiei
-se plictiseste repede
-agitat
-vorbeste repede
Introvertitul:
-prefera linistea
-prefera compania unei persoane foarte apropiate
-vorbeste calm
-are miscari incete
Ambivertul:
-este flexibil, se adapteaza usor situatiilor
-isi gaseste greu motivatia
-mix intre introvertit si extrovertit
Cel care a vorbit prima data despre aceste tipuri de personalitate, introvertit si extrovertit, este psihiatrul Carl Jung, in anul 1920. Inca de atunci, el a sustinut ca exista si o categorie de mijloc. Pana in anii 1940, psihologii nu au gasit un nume.