Explozie in librariile din Franta, ca efect colateral al incendiului de la catedrala Notre-Dame
notre dame parisfrantaincendiu catedrala notre dame
Catedrala Notre-Dame din Paris a fost construita intre anii 1163-1345. Profanata in timpul Revolutiei franceze, in timpul terorii iacobine, Notre-Dame a redevenit lacas de cult in anul 1801, iar la 2 decembrie 1804 aici a fost incoronat, ca imparat al Frantei, Napoleon Bonaparte. La 15 aprilie a.c., la acoperisul catedralei (unde se executau lucrari de reparatii) a izbucnit un puternic incendiu, pentru stingerea caruia au luptat, vreme de 9 ore, 400 de pompieri. Imediat dupa stingerea incendiului au inceput sa fie anuntate donatii consistente pentru refacerea monumentului care este vizitat, anual, de peste 13 milioane de turisti.
Lucrarile de refacere a catedralei au debutat la doar o saptamana de la incendiu, iar fondurile stranse prin donatii ajunsesera la 800 de milioane de euro.
Conform calculelor specialistilor care se ocupa de restaurare, valoarea totala a lucrarilor se va ridica la suma de 600 de milioane de euro.
In aceste conditii, ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a anuntat ca surplusul de bani deja colectat prin donatii va fi folosit fie pentru constituirea unui fond pentru intretinerea, in viitor, pe termen lung, a catedralei, fie pentru lucrari de restaurare a altor monumente istorice.
La nici 24 de ore de la izbucnirea incendiului, a mai avut loc un fenomen exploziv, de data aceasta in librariile din Franta: vanzarile volumului "Notre-Dame de Paris" de Victor Hugo au crescut exponential.
Romanul, publicat in anul 1831, s-a bucurat de un mare succes in epoca si a atras atentia francezilor asupra starii de degradare a catedralei si a impulsionat inceperea lucrarilor de restaurare a acesteia.
Dupa incendiul din 15 aprilie a.c., stocurile (editii populare si editii de lux) ale romanului s-au epuizat in toate retelele de librarii din Franta.
Recursul la literatura pare sa fie un obicei al francezilor: in urma seriei de atentate produse la Paris in ziua de 13 noiembrie 2015, romanul lui Ernest Hemingway "A Moveable Feast", tradus in franceza cu titlul "Paris est une fete", a inregistrat vanzari record si a devenit un simbol al rezistentei impotriva terorismului.
La fel s-a intamplat dupa carnagiul din redactia publicatiei de satira "Charlie Hebdo", din 7 ianuarie 2015, cand francezii au demonstrat impotriva violentei si intolerantei purtand in maini volulmul "Traite sur la tolerance" al lui Voltaire.
In momentul de fata, lucrarile de reconstructie a catedralei au inceput prin instalarea unui acoperis provizoriu, care sa protejeze interiorul de intemperii, in conditiile in care mai bine de doua treimi din acoperisul original a fost distrus de incendiu.
Continuarea lucrarilor se va face abia dupa o consultare publica, deoarece au fost avansate mai multe variante de restaurare.
In principal, discutiile se vor referi la turla in forma de sageata adaugata catedralei de catre arhitectul Viollet-le-Duc in anul 1860, cu prilejul unor lucrari de restaurare a acoperisului catedralei si la materialele folosite pentru reconstructia acoperisului. Va fi turla-sageata refacuta sau se va renunta la ea in favoarea unui acoperis retractabil sub care sa se gaseasca un alt acoperis, in totalitate vitrat?
Conservatorii pledeaza pentru reconstructia acoperisului si a turnului-sageata conform proiectului original si cu materiale identice ca cele folosite in epoca, in vreme ce un alt curent de opinie sustine utilizarea materialelor de constructie moderne (mai ieftine si mai durabile) si varianta acoperisului retractabil.
Toate proiectele de restaurare vor fi supuse discutiilor publice. In urma acestora, Notre-Dame ar putea reveni la "viata" pe care a avut-o inainte de incediu sau ar putea incepe o "viata" noua.
Citeste si:
Cifre record pentru videoclipul de campanie al Parlamentului European