Eutrapelia sau arta de a sti sa te relaxezi in vacanta de vara
eutrapelietoma de aquinovacanta de vararelaxarea spirtului
In vacanta de vara trebuie sa-ti relaxezi nu numai corpul obosit dar si spiritul ultrasolicitat. Eutrapelia este o metoda care te ajuta sa faci acest lucru , desi a fost inventata in Evul Mediu.
Vin marile vacante ! Sa spunem ca am strans bani ca sa ne distram, am planificat unde sa mergem , cu cine, cat si in ce conditii. Cu alte cuvinte totul este sub control. Dar chiar totul ? Ei bine ceea ce nu este sub control este un lucru esentil : starea nostra psihica de om aflat in vacanta . Am cunoscut persoane – si nu putine - care se gandeau “cu groaza” ca vine vacanta tocmai pentru ca nu vor putea intra in acea stare euforica de “vacancier”, cum spune foarte sintetic francezul. Trebuie sa se joace cu copiii, sa se converseze cu sotia si soacra, sa stea la cozi la gogosi , hamsii si saorma, sa pandeasca locul bun de langa apa marii care nu intra la plata cu ora , etc, etc. Ce sa zic, mare distractie !
Ei bine, dragilor, exista o metoda de a scapa de angoasele de “vacancier” : se numeste virtutea eutrapeliei (sic). Am invatat si eu despre tainele acestei metode de la profesorul de filozofie Denis Moreau : “Une petite vertu a redecouvrir en vacances...”, La Vie, 28.06.2017.
Cand a aparut termenul de eutrapelie ?
Termenul a aparut cam de multisor : in Summa Theologica scrisa de Toma de Aquino intre 1545 si 1563 . Mai exact a aparut in partea a doua a celei de-a doua parti a acestei grandioase lucrari, la intrebarea 168, articolul 2 : “Putem avea virtuti in activitatile de joc?”. Este interesant ca tocmai Toma de Aquino a inventat acest termen, el care nu era deloc reputat ca un mare petrecaret si amator de timp liber . Ceea ce stia desigur – si SummaTheologica este o dovada – este cum sa muncesti pe branci . Dar... in fine ! Nici Karl Marx nu a vrut sa-si marite fata cu un mare revolutionar german desi era teoreticianul noii lumi.I-a spus fetei sale ca trebuie sa se marite cu un burghez instarit .
Ce inseamna eutrapelie ?
Termenul de eutrapelie vine din greaca si inseamna literalmente “buna turnura”. Adica stiinta de a transforma intr-o maniera fericita cuvinte si acte , pentru binele spiritului tau . Este cautarea si gasirea unei bune dispozitii , a unei veselii amabile, a unei amabilitati nedisimulate. Este bunastarea spiritului , asa cum estezica este bunastarea corpului si estetica este bunastarea simturilor.. Eu am creat, pentru mine , termenul de “emoflectie” - intotdeauna un gand poarta si pecetea unei emotii, nu exista ganduri vidate de emotii . Este bine ca emotia sa ne ajute gandurile, in vacanta, sa ne simtim bine in sensul de relaxare a creierului.
In Summa Theologica eutrapelia este desemnata ca “virtutea ce consta din a sti cum sa-ti acorzi o legitima destindere” .
Eutrapelia este o virtute, adica o capacitate de a actiona bine. Pentru Toma de Aquino virtutea este inca si mai mult : este un termen mediu intre o exagerare si o lipsa – de aici vine si dictonul “in medio stat virtus” ( virtutea se tine la mijloc). Aceasta medie nu inseamna o medie statistica sau un soi de compromis mediocru ci inseamna o pozitie optima care ne pune cel mai bine in valoare capacitatile : de exemplu virtutea curajului este la mijlocul just dintre doua vicii : lasitatea si temeritatea. Tot asa virtutea generozitatii este mijlocul inteligent dintre a fi avar si a fi risipitor.
“Eutrapelia, ne explica Toma de Aquino , este mijlocul corect dintre lene si hiperactivitate sau agitatie permanenta” spune Denis Moreau.
In acelasi timp, spune Toma de Aquino, eutrapelia este o “virtute mica”- se trage dintr-o “mare virtute” si anume caracterul temperat.
Caracterul temperat inseamna capacitatea de a fi moderat , de a utiliza in modul “nici prea mult, nici prea putin” lucrurile bune ale vietii : bautura, mancarea, sexul, rasul, etc.
Faptul ca eutrapelia este o virtute derivata nu o face insa, spune Toma de Aquino, mai putin importanta. Eutrapelia este esentiala : “ este locul just intre lene si hiperactivitate sau agitatie permanenta , si consta din a sti sa-i acorzi spiritului crispat, obosit de munca , o destindere legitima care-i permite sa nu se sparga sub tensiunea acumulata “(Denis Moreau).
Toma de Aquino scrie , in substanta, urmatorul text estential de care noi ar trebui sa stim sa profitam astazi :
“ Asa cum omul are nevoie de odihna fizica pentru a-si reconstitui fortele corpului care nu pot lucra continuu , avand o putere limitata, tot asa si spiritul are o putere limitata. Odihna spiritului este placerea. Iata de ce putem remedia oboseala spiritului acodandu-i cateva placeri. Spiritul omului s-ar sparge daca nu s-ar relaxa niciodata . Acele cuvinte si actiuni pe care le cautam pentru a-i face placere spiritului se numesc divertismente sau recreeri , jocuri, plezanterii. Este nevoie sa le folosim din cand in cand pentru a-i acorda spiritului o anumita odihna.”
Marile vacante sunt un prilej de manifestare a eutrapeliei. Cu conditia de a fi intelegatori unii cu altii . Sotiilor : lasti sotii, la mare, sa mearga la pescuit si sa joace table ! Sotilor : lasati sotiile, la mare, sa faca masaj pe plaja si sa caute tot timpul scoici.