Esti sigur ca stii totul despre pepenele verde? 5 lucruri mai putin cunoscute
pepenepepene verdelicopenrosugalbenapaapa biologicaapa viepepeni muratistudiucercetari
Pepenele verde este bun. Ne place. Celor mai multi dintre noi.
Ne ducem in piata si il culegem intai cu ochii. Apoi, fie ne incredem in propriile abilitati si il "ciocanim", eventual, ca sa vedem daca suna "a copt", fie ne incredem in vanzatorul care ne zambeste si... ne trezim cu el in plasa.
Nu numai racoritor, dar si aromat, pepenele are perioada lui de glorie. Vara. Din punct de vedere cromatic, un pepene verde, cu miezul rosu aprins, explodeaza in culoare. Pe un platou alb. Si atunci, poti sa-l refuzi? Si nu numai atat...
250 de grame de pepene rosu aduc un aport de 46 de calorii, asigurand 20% din doza zilnica de vitamina C si 17% de vitamina A, aflam din Huffington Post.
Pepenele verde contine fibre alimentare necesare unui sistem digestiv sanatos, dar si potasiu, un mineral care ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.
Exista anumite fatete ale pepenului verde pe care mai putini le cunosc. Care sunt acestea?
1. Pepenele verde are mai mult licopen decat tomatele crude. O ceasca cu pepene verde, aproximativ 250 de g din minunatul fruct, contine de 1,5 ori mai mult licopen decat o rosie proaspata mare. Adica, 6 mg, comparativ cu 4 mg. Super-oxidantul licopen este arhicunoscut in combaterea radicalilor liberi ce distrug celulele sau ataca sistemul imunitar. Cercetarile sugereaza ca licopenul, de obicei gasit in fructe si legume rosii, lupta impotriva bolilor de inima, ca si impotriva mai multor tipuri de cancer. Pentru a beneficia de o concentratie maxima de licopen, se recomanda, inainte de consum, pastrarea fructului la temperatura camerei.
2. Sucul de pepene verde combate febra musculara. Un studiu spaniol, publicat intr-o revista de specialitate, a reliefat ca sucul de pepene verde este extraordinar dupa un antrenament istovitor. Fructul contine o substanta naturala numita citrulina, implicata in buna functionare a circulatiei arteriale si in scaderea tensiunii arteriale. Pornind de la faptul ca imbunateste circulatia sanguina, investigatiile cercetatorilor au mers si mai departe, aratand ca pepenele verde are efecte similare viagrei. Citrulina este mai concentrata in coaja de pepene. Care poate fi salvata si conservata. Vezi, pepenii murati, care sunt destul de apreciati. Prin urmare, nu exista nicio scuza pentru a lasa coaja neconsumata.
3. Pepenele verde este si fruct, si leguma. Desi il percepem in special ca pe un fruct, pepenele verde este si leguma, facand parte din familia Cucurbitaceae. La fel ca si dovleacul, dovleceii si castravetii.
4. Pepenele verde contine foarte multa apa. Apa vie sau apa biologica, in concentratie de 91.5%, astfel incat este cea mai buna recomandare a verii pentru a ne hidrata. Conform unui studiu publicat intr-o revista de nutritie, pepenele verde este un foarte bun ajutor in cazurile de deshidratare, de dureri de cap, in probleme de concentrare, de oboseala sau depresie. Un motiv in plus pentru a include pepenele in dieta zilnica.
5. Exista si o varietate de pepene verde cu miezul galben. Cu un gust dulce ca mierea. Soiul se numeste Crimson Sweet. Pepenele verde, cu miezul rosu, este aproape identic la exterior cu pepenele verde cu miez galben, de aceea pentru a-l depista avem nevoie de un specialist sau cel mai bine de indicatiile din magazinele alimentare.