Este eficace agitarea unui evantai pe canicula?
caniculaevantaieficienta
Pentru a evalua daca este energetic rentabil sau nu sa fluturam un evantai in incercarea de a ne racori sunt necesare calcule complicate.
Cand vremea este foarte calduroasa merita efortul de a folosi evantaiul, stiind ca orice efort muscular implica o crestere a caldurii produse de corp? Parerile diverg vadit in legatura cu aceasta problema, care in ciuda simplitatii sale aparente nu este usor de rezolvat.
Inainte de a recurge la calcule, trebuie inteles efectul pe care-l produce evantaiul asupra unui corp supraincalzit de canicula estivala. Ca si in cazul unui ventilator, producerea unui curent usor nu reduce temperatura aerului, dar permite organismului sa elimine mai rapid propria caldura, ceea ce il ajuta sa se racoreasca.
Corpul uman isi disipeaza caldura prin trei procese: prin radiatie, prin convectie (schimb direct intre aer si piele) si prin evaporare (transpiratie). In cazul care ne intereseaza, pe timp canicular, cand temperatura aerului este apropiata de cea a corpului uman (37°C), evaporarea devine procesul cel mai important. Fie ca este cald sau frig, un corp in repaus este inconjurat de un foarte fin strat de aer, de 1-3 milimetri, numit strat limita, care actioneaza ca un izolant. Producand vant cu un evantai, se perturba acest strat limita, sporind schimburile directe de caldura cu exteriorul si imbunatatind mult eficacitatea transpiratiei.
100 de wati emisi de corpul uman in repaus
Citandu-l pe astrofizicianul Sterl Phinney, de la California Institute of Technology, Wall Street Journal afirma recent ca agitarea unui evantai ar fi foarte eficace, deoarece aceasta n-ar produce decat un watt de caldura suplimentar (in plus fata de cei 100 de wati emisi de corpul uman in repaus) si dubleaza racirea organismului. Site-ul american The Straight Dope afirma, insa (sprijinindu-se pe calcule termodinamice) ca agitarea unui evantai ii cere corpului sa produca 70 de wati, si permite, in functie de temperatura si de umiditatea exterioare, sa disipeze intre 25 si 480 de wati, ceea ce oscileaza intre total ineficace si foarte eficace.
Cine are dreptate? Astrofizicianul american subestimeaza larg cheltuiala energetica necesara, in vreme ce site-ul web o supraestimeaza. Cele mai multe tabele de referinta asupra metabolismului uman indica faptul ca o sarcina manuala usoara nu "costa" organismul uman decat intre 10 si 20 de wati, in plus fata de cei 100 de wati pentru o persoana in repaus.
In cea mai mare parte din cazuri, folosirea evantaiului permite deci organismului sa se racoreasca eficace. Dar aceasta eficacitate se reduce totusi atunci cand temperatura depaseste 37°C si nivelul de umiditate se apropie de 100%, astfel incat evaporarea transpiratiei devine dificila.