Emotii, etichete si... control
emotiietichetecontrolpozitivnegativmuzica
Emotii... Pozitive si negative. Etichete puse de oameni.
Toata lumea stie ceva despre emotii. Toata lumea le-a incercat pe propria piele. Exista oare insa si emotii situate la granita? Neutre? Desigur, poate tocmai ca lucrurile sa para cat mai complicate. In realitate insa, emotiile sunt... doar emotii. Un pachet complet, 100% necesar evolutiei noastre pamantene. Negative, pozitive, neutre sau de care or fi, acestea nu pot fi ignorate. Ideal ar fi sa-ti creezi niste nise prin care sa le livrezi constant. Nu e gluma... Stii apele care ies din matca?
Bucurie, fericire, iubire, entuziasm, exaltare, frica, tristete, pesimism, invidie, dezamagire, furie si alte 107 mii de stari afective pot fi insa controlate, educate si "invatate" sa curga in directia indicata de tine. Imagineaza-ti "Emotia" care-si scoate capsorul si intreaba: "Acum pot sa… ? Sau mai astept putin?”
Biletul lor de acces pe nisele - tot creatia ta - ar trebui avizat de tine, si nu de alte persoane. Tu hotarasti cand. O sa spui ca nu esti robot sau extraterestru si e greu sa-ti impui o anumita conduita sau sa gasesti un limbaj comun cu acesti colocatari. Si pentru ca omul cat traieste invata, e util sa stii anumite lucruri. Iata 7 dintre ele. Simple, naturale si la indemana oricui.
1. Constientizeaza-ti emotiile. E primul pas spre a le putea controla.
2. E bine sa le depistezi din "fasa". Cu cat devin mai intense, cu atat sunt mai greu de stapanit (aminteste-ti apele dezlantuite).
3. "Vaneaza" gandurile care-ti provoaca emotii. Nu le asedia; rezuma-te la a le observa. Asa vei fi capabil sa "pui la lucru" si ratiunea pentru un tratament adecvat al starilor afective care te provoaca. Fara impulsivitate si emotii care sar gardul!
4. Inainte de a actiona, gandeste-te de doua ori. Doar pentru a evita regretele!
5. Emotiile iti pot salva viata. Evident, exista si reversul medaliei. Depinde de cum le strunesti. Nu uita! Tu esti la carma!
6. Vezi ca lucrurile incearca sa scape de sub control, asculta muzica. Spre exemplu, susurul relaxant al apei curgatoare te poate scapa de o stare emotionala hiperactiva.
7. Meditatia este un mijloc de echilibrare a energiilor. De reasezare a emotiilor, lasandu-ti mintea limpede si gata de a prelucra noi informatii.
Si ar mai fi o metoda extraordinara... Plimbarea in aer liber. Acompaniata de o briza care-ti rasfata pielea... De un cer azuriu cu norisori albi, care-ti incanta ochii. De cantecul pasarilor care concureaza orice muzica... Sau colorata si parfumata cu florile unei gradini in care pulseaza viata...
Trebuie sa marturisesc ca ultima parte a retetei mi se pare cea mai grozava!