Educatie la noroc
educatie romaniasanatate romaniapoluare romaniaguvernare romaniaabandon scolar
Inainte de votul din 26 mai 2019, conducerea Bancii Nationale a Romaniei, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, a fost acuzata, printre altele, de lipsa de patriotism.
Asa se intampla cand nu sforai promisiuni, cand, in bojocii tai, nu se inghesuiesc mai multi kilometri de autostrada decat in relieful tarii, ci, de fiecare data, iti bazezi cuvintele pe date reci, despre care politicenii demagogi cred ca se autodizolva daca le arunca pe sub presuri.
Din nou, un reprezentat al BNR, anume economistul-sef Valentin Lazea, a vorbit despre un principiu constitutional esential: egalitatea de sanse.
Comentand concluziile unui raport privind starea invatamantului preuniversitar, realizat de Societatea Academica din Romania, Lazea a spus ca tinerii care au nenorocul sa se nasca intr-o zona izolata, saraca sau departe de orice centru urban pornesc in viata cu mai putine sanse la orice.
"Cea mai importanta concluzie a studiului mi s-a parut aceea ca localizarea elevilor in zone defavorizate este principalul predictor al performantei scolare si al ratei abandonului scolar.
Cu alte cuvinte, daca ai nenorocul sa te nasti intr-o zona izolata sau saraca sau departe de orice centru urban, sansele tale in viata sunt reduse din start. Si, aici, vorbim despre un principiu constitutional, egalitatea de sanse, care merge dincolo de sfera economica si merge in sfera sociala, in zona politica si asa mai departe", a spus Lazea.
Economistul a mentionat ca Societatea Academica din Romania are si recomandari pentru rezolvarea problemei inegalitatii de sanse, explicand ca actuala modalitate de alocare a banilor in invatamant, in functie de numarul elevilor, ar trebui sa se schimbe in sensul ca elevii din zonele defavorizate sa primeasca mai multi bani, tocmai pentru a descuraja abandonul scolar.
Potrivit lui Lazea, BNR este profund implicata in problemele societatii romanesti - inclusiv in redactarea manualelor de Educatie Financiara pentru cursurile scolare - educatia fiind una dintre cele mai importante probleme.
Preocuparea Bancii Nationale pentru educatie este strans legata de efectele economice ale educatiei, intrucat cresterea Produsului Intern Brut implica factorul capital, factorul forta de munca si factorul productivitate, iar educatia este un ingredient esential pentru fiecare dintre acesti trei factori.
"Nu putem concepe o societate cu o crestere rapida a PIB, daca nu avem o imbunatatire corespunzatoare a educatiei", a precizat Lazea.
El a amintit si de faptul ca datele recent publicate de Institutul National de Statistica releva ca 20% dintre tinerii din grupa de varsta 20 - 34 de ani, in jur de 730.000 de persoane, nu sunt nici angajati, si nici cuprinsi in vreo forma de invatamant, fiind asa-numitii NEET, numarul plasand Romania pe locul 4 in Europa.
La congresul de ieri al PSD, doamna prim-ministru si proaspat sefa a partidului a promis, din nou, spitale. Acesta este o greseala tipica pentru cine nu se pricepe la administratie. Daca am fi educati igienico-sanitar, in spiritul miscarii, al efortului fizic, nu al cocolosirii; daca s-ar elimina fumatul de orice fel, drogurile, excesul de alcool, daca ati reduce risipa si poluarea, atunci ar fi nevoie de mai putine spitale.
Deci, in loc de spitale, nu ar trebui sa promiteti educatie si sanatate, in loc sa lasati aproape totul la noroc?