Economistii au prezentat cele mai simple si ieftine modalitati de a salva lumea
economistithink tankcopenhagen consensusmalnutritia
Economisti de renume, reuniti la o conferinta organizata de think tank-ul danez Copenhagen Consensus, au propus mai multe modalitati simple si ieftine de imbunatatire a situatiei de pe planeta.
"Poate ca nu suna sexy, dar rezolvarea unor probleme precum diareea, combaterea viermilor (este vorba de paraziti intestinali - n.r.) sau a malnutritiei va aduce mai mult bine pentru populatia saraca a lumii decat initiativele grandioase", a declarat Bjoern Lomborg, seful Copenhagen Consensus Centre.
Think tank-ul danez a prezentat pe 14 mai rezultatele celei de a treia conferinte globale Copenhagen Consensus. In cadrul evenimentului, economisti de renume, printre care si laureati ai premiului Nobel pentru Economie, au fost rugati sa propuna modalitati simple si ieftine de rezolvare a unor probleme importante cu care se confrunta Terra.
S-a descoperit faptul ca masurile care ar avea cel mai mare impact sunt simple si ieftine, comparativ cu alte proiecte.
Pe langa eliminarea diareei sau a malnutritiei, cercetatorii au propus investitii in crearea de produse agricole mult mai eficiente, care sa reduca foametea si sa protejeze biodiversitatea.
Potrivit lui Loborg, emisiile de dioxid de carbon pot fi reduse prin cai mult mai ieftine si eficiente: investitii in dezvoltarea de noi surse de energie verde, precum geo-ingineria.
Economistii prezenti la conferinta au fost rugati sa gaseasca cele mai eficiente modalitati prin care ar putea fi cheltuiti 75 milioane de dolari pe o perioada de patru ani. Ei au sugerat ca pentru combaterea malnutritiei, problema care afecteaza 100 milioane de copii din intreaga lume, ar trebuie cheltuiti 3 miliarde de dolari. Pentru fiecare dolar investit in combaterea malnutritiei, dupa patru ani ar fi castigati 30 de dolari, potrivit think tank-ului danez. Asta pentru ca nutritia influenteaza functiile cognitive, iar cei care beneficiaza de program ar avea o sansa mai mare sa fie educati si sa beneficieze in viitor de venituri mai mari.
Cercetatorii au propus si investirea a 1 miliard de dolari pe an in instalarea de sisteme care sa avertizeze in legatura cu viitoarele dezastre naturale.
Danemarca ocupa locul trei in topul tarilor care fac cele mai mari eforturi pentru a ajuta lumea. Clasamentul a fost intocmit de catre Centrul pentru Dezvoltare Globala (The Center for Global Development).
La realizarea clasamentului s-a tinut cont de mai multi indicatori, printre care amintim: fondurile alocate pentru campanii umanitare, facilitati comerciale oferite statelor sarace, investitii, politica de imigratie, protectia mediului, securitate si tehnologie.
Potrivit Center for Global Development, din topul primelor cinci state care au cea mai mare nevoie ajutor exterior fac parte: Congo (1), Zimbabwe (2), Burundi (3), Liberia (4) si Eritreea (5).