Dubai vrea sa devina motorul economiei Emiratelor Arabe Unite
dubaiturismparc tematic
Six Flags Entertainment Corp, cea mai mare companie de profil din domeniul parcurilor tematice de agrement din lume, operand un numar de18 stabilimente, a anuntat ca va participa la proiectul deschiderii unui parc gigantic, in Dubai.
Analistii din turism sunt de parere ca in ultimii doi ani, destinatiile exotice au capatat prioritate in fata celor clasice. De „vina” este o generatie de tineri, aflati in plina cautare de noi locuri de distractie, unde sa-si cheltuiasca veniturile, departe de lumea in care traiesc si muncesc.
Din acest punt de vedere Dubai este o destinatie potrivita. In plus, micul emirat pare ca nu a fost atins prea tare de criza, mai ales ca industria turismului a fost una dintre cele mai putin afectate in ultimii ani. Mai mut, in ultima perioada, sectorul pare ca da semne de revingorare.
"Ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu si, cu precadere in Dubai si Abu Dhabi, reflecta o perspectiva extrem de optimista asupra noilor piete din turism si a noilor atractii pentru tineri", se arata intr-un raport al Themed Entertainment Association, organizatia care aduna sub umbrela sa creatorii, dezvoltatorii, designerii si producatorii de evenimente tematice outdoor.
Guvernul din Dubai spera sa adune 20 de milioane de turisti si sa obtina pana in 2020 aproximativ 81,6 miliarde de dolari din acest sector. Noile intelegeri incheiate cu "Legoland" si cu "Six Flags" ii fac pe responsabilii cu turismul din Dubai sa fie ceav mai optimisti.
"Six Flags" anuntase in 2008 incheierea unei intelegeri cu un alt partener din Dubai, dar proiectul a cazut din cauza crizei financiare mondiale. De altfel, in iunie 2009, chiar "Six Flags" a fost la un pas de faliment, avand o datorie de aproximativ 2 milioane de dolari. "Dubailand", proiectul readus in discutie, va avea o suprafata de doua ori mai mare decat "Walt Disney World Resort" si va include zone de agrement amenajate de "Universal Studios" si "Legoland". Proiectul de 91 de miliarde de dolari a fost pus in asteptare la declansarea crizei financiare mondiale.
Spre deosebire de Abu Dhabi, care depinde economic de exporturile de gaze naturale si petrol, Dubai a a fost axat pe turism, orientare care a ajutat micutul emirat de doar 4.114 kilometri patrati sa treaca mai usor prin anii de criza.
„Dubai va deveni motorul Emiratelor Arabe Unite, chiar daca economia sa nu se bazeaza pe extractia de hidrocarburi, ci pe turismul de calitate”, se arata intr-un raport intocmit in 2013 de Business Monitor International.
Anul trecut, intrarile de turisti din Dubai au inregistrat o crestere de 5%, conform Organizatiei Mondiale a Tursmului (OMT).