Dinspre Romania nu curge laptele, dar sigur curge mierea ecologica
miere ecologicamiereexporturi mieretarg miere
Astazi, s-a deschis, la Bucuresti, in incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura, editia a sasea a Targului National al Mierii.
Tara noastra a exportat, in 2010, 80% din productia de miere obtinuta in sistem ecologic. Nu mai putin de 3.650 de tone vrac au luat drumul Germaniei si al tarilor nordice, piete unde se inregistreaza cel mai mare consum de miere.
Pentru acest an, consilierul Ministerului Agriculturii, Daniela Rebega, estimeaza o productie de miere obtinuta in sistem ecologic cu cel putin 5% mai mare decat in 2010, in conditiile in care a crescut atat numarul producatorilor inregistrati in sistem, cat si numarul de familii de albine.
"Numarul apicultorilor romani aflati in conversie sau certificati ecologic a inregistrat o crestere de la 867, in 2010, la 927, anul trecut, in timp ce numarul familiilor de albine a ajuns, in 2011, la 106.525 fata de 98.100, in 2010", a precizat Regeba, citata de Agerpres.
Cei mai multi producatori sunt in judetele Mures (104, cu 14.000 familii de albine) si Brasov (11.500 de familii de albine).
Intrarea in sistem ecologic presupune respectare unor reguli stricte si certificarea ulterioara a stupilor, familiilor de albine si a productiei de catre un organism de certificare acreditat de MADR.
Apicultorii care vor sa intre in sistem ecologic trebuie sa foloseasca doar tratamente cu substante naturale in combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse in pastoral numai pe culturi certificate sau in flora spontana certificata.
Alta conditie esentiala este ca fagurii sa fie din ceara, iar perioada de conversie sa fie de minimum un an.
Anul trecut, apicultorii din sistem au beneficiat de 378.000 de euro din cele 3 milioane de euro alocate agriculturii ecologice din Romania, dar Romania a solicitat la Bruxelles o majorare a acestei sume cu inca un milion de euro.
Mierea ecologica trebuie sa contina pe eticheta logo-ul comunitar, frunza si codul tarii de unde provine. Preturile sunt de regula cu 20 pana la 100% mai mari decat in cazul miereii obtinute in sistem conventional.
Daca in anul 2000, Romania producea numai 6 tone de miere de albine certificata ecologic, in 2005, cantitatea s-a majorat pana la 610 tone, in 2008, la 2.300 tone, iar, in 2009, la 3.200 tone.