Diferenta dintre cer si pamant
diferentacerpamantlucrariresedintafotografii
In urma cu doua saptamani, Rudolf Voderholzer (54 de ani), episcop al orasului bavarez Regensburg si liderul generatiei ceva mai tinere a bisericii germane a avut o intrevedere cu Papa Francisc I, in cadrul unui seminar in care Papa i-a sfatuit pe noii episcopi de la Roma: "Fiti aproape de oameni, nu cedati la la carierirm si intrebati-va tot timpul daca sunteti cu adevarat ceea ce predicati!"
Acesta a fost, de fapt, un mesaj catre noii „principi” ai bisericii gemane, care au cultivat, conform obiceiurilor Papei Benedict al XVI-lea un stil de viata orientat catre dogme stricte si un carierism excesiv in cadrul bisecicii. Fanii conservatorului Benedict, reprezentati de Cardinalul Joachim Meisner din Koln, isi vedeau astfel influenta in scadare, tot ceea ce a fost considerat de ei, pana acum, important, se descopera ca este dezaprobat, negat de catre noul Papa. Daca predecesorii Papei Francisc I, Benedict si chiar Papa Ioan Paul al II-lea au suprimat sistematic voci ale unor spirite liberale ale clerului german, acum acestea sunt incurajate sa se manifeste. Pentru moment, problemele teologice majore nu sunt deschise pentru dezbatere cu noul Papa. Acesta insista pentru schimbarea vietii de zi cu zi a clerului. „Ma doare cand vad un preot sau o calugarita cu ultimul tip de automobil. Poti avea o masina mai modesta. Ganditi-va cati copii mor de foame pe planeta asta si ca toate economiile acestora se indreapta doar carte a supravietui!”, le-a spus Francisc I tinerilor clerici germani.
In timp de Papa s-a deplasat intr-un Fiat vechi pentru a-i vizita pe refugiatii africani esuati pe insula Lampedusa, Arhiepiscopul Meisner se deplasa intr-un BMW seria 7, cu sofer, ca mai toti inaltii prelati germani care folosesc marci renumite, ca Audi, BMW sau Mercedes.
Dar toate astea par niste amanunte lipsite de importanta daca ne gandim la modul de viata al episcopului de Limburg si a altor prelati germani care se lafaie intr-un lux oripilant. Pentru Cardinalul Reinhard Marx, de exemplu, care traieste in trei camere private din Palatul Holnstein, resedinta in stil rococo a arhiepiscopului de Munchen din centrul orasului, s-au cheltuit 2 milioane de euro pentru renonavare la care s-au mai adaugat 6,5 milioane de euro donati de landul Bavaria. Pentru ca nu era suficienta, arhiepiscopia a mai cheltuit inca 10 milioane de euro pentru a cumpara o vila la Roma, care a fost transformata in pensiune.
La Limburg insa s-a depasit orice imaginatie. Episcopul Franz-Peter Tebartz-van Elst. Se pare ca el a avut motive nobile cand s-a urcat in avion, la mijlocul lunii ianunarie, pentru a pleca alaturi de vicarul sau general in India. “Am fost acolo pentru a sprijini proiectele sociale din zona orasului Bangalore, sa ajut copiii”, a declarat Tebartz-van Elst la intoarcerea sa. O misiunea sacra! Numai ca a calatori la clasa business, cu sampanie, caviar si fotoliu-pat, nu prea se potriveste cu modestia si smerenia propavaduita de Papa Francisc I. Valoarea biletului de avion, cu toate facilitatile suplimentare cerute, s-a ridicat la 7000 de euro de persoana.
Furia celor 600.000 de catolici ai Diocezei din Limburg a fost starnita de recentele lucrari de terminare a resedintei episcopului Tebartz-van Elst, care se pare ca a cheltuit, din averea bisericii, mai mult de 31 de milioane de euro. Asta in timp de predica: “Oricine traieste in saracie va descoperi adevarata maretie a lui Dumnezeu”. Contradictiile dintre cuvintele episcopului si stilul sau luxos de viata i-au infuriat pe multi credinciosi, care si-au exprimat nemultumirea, imediat dupa o slujba de dumninica. In timp ce in comunitatea catolica se incearca a se gasi solutii pentru finantarea (atentie!) a incalzirii bisericilor diocezei pe timpul iernii grele care se anunta, episcopul lor se lafaie in lux.
Lucrarile pe santierul resedintei episcopale sunt invaluite in mister. Fotografiile si vizitele pe santier sunt interzise, dar ziaristii nu au putut fi opriti de administratia orasului sa nu constate ca se lucreaza intens pentru a se construi o sauna, un semineu, o pivnita pentru vinuri si un acoperis incalzit care v-a proteja capela episcopului de zapada.
Intr-adevar, spun credinciosii, diferenta intre un pastor care are grija de “turma sa si un episcop care isi foloseste statutul pentru propria bunastare este una ca de la cer la pamant!