Cercetarea arheologica si paleoantropologica a adus la lumina descoperiri uluitoare cu privire la modul in care stramosii nostri europeni au trait si s-au adaptat la lumea inconjuratoare cu mult timp in urma. Una dintre cele mai recente si fascinante descoperiri ne dezvaluie o imagine surprinzatoare a vietii acestor oameni preistorici acum 245.000 de ani.
Pana recent stiam cu totii ca focul ar fi fost descoperit in urma cu aproape 200.000 de ani, insa ultimele descoperiri arata altceva. Astfel, oamenii din Europa ar fi descoperit de fapt focul cu 50.000 de ani mai devreme decat se credea pana acum. Dovezile ne arata ca oamenii care traiau in aceasta zona a lumii faceau incendii in urma cu 245.000 de ani.
In cadrul unui studiu recent au fost studiate mostre din situl arheologic Valdocarros II, descoperit la est de capitala Spaniei. Prin intermediul unor analize chimice criminalistice au fost gasiti anumiti compusi care ne arata ca lucrurile au fost arse de foc. Potrivit specialistilor, nu ar fi fost vorba despre simple incendii de vegetatie sau despre accidente. Astfel, ei cred ca oamenii acelor vremuri se adunau in jurul focului pentru a interactiona unii cu altii.
„Am gasit dovezi definitive ca lucrurile au fost arse si acele ramasite sunt organizate intr-un model, sugerand ca oamenii sunt cei care produc si controleaza focul. Fie foloseau focul pentru a gati, fie pentru a se apara. Modelul spatial din foc denota ca inconjoara ceva, cum ar fi o casa sau o zona de dormit, o camera de zi sau o bucatarie sau o imprejmuire pentru animale”, a declarat Dr. Clayton Magill, autorul studiului si profesor asistent la Universitatea Heriot-Watt din Scotia.
Anterior, oamenii de stiinta au reusit sa obtina informatii valoroase prin studierea artefactelor si a ramasitelor gasite in pestera Callao din Spania. Aceste descoperiri au furnizat dovezi convingatoare ca stramosii nostri europeni au trait si au dezvoltat tehnologii complexe in aceasta zona, cu mult timp inainte de ceea ce se credea anterior.
Un aspect uimitor al acestor descoperiri este legat de modul in care acei oameni au interactionat cu mediul inconjurator. S-a descoperit ca acestia au dezvoltat o abilitate neasteptata de a utiliza rasinile de pin pentru a-si construi unelte si pentru a-si fabrica obiecte cu valoare practica si ritualica.
Descoperirea acestor artefacte din rasini vechi de peste doua sute de mii de ani ne ofera o perspectiva uimitoare asupra creativitatii si ingenuitatii stramosilor nostri europeni. Nu doar ca au fost capabili sa utilizeze resursele naturale in mod eficient, dar au si creat unelte si obiecte care ii ajutau in viata de zi cu zi.
Totusi, nu este clar care este specia de oameni care ar fi putut produce focul si aceste unele atat de timpuriu. Potrivit estimarilor, Homo Sapiens modern nu a ajuns nici macar in Europa de Vest pana in urma cu aproximativ 50.000 de ani. Astfel, este mai mult decat clar ca vorbim despre alte specii de oameni timpurii.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si