Descoperirea secolului e doar praf spatial...
universoamenistiintafizicanobelpremiunaturecercetari stiintificemultiuniversmass mediaconferinta de presadescoperireimportant. einsteinteoria gnerala a relativitatiistelebloguri fizicaunde radioradiatii infrarosiiharvard
In luna martie 2014 , cercetatorii de la Universitatea Harvard anuntau descoperirea unor unde gravitationale, dovezi clare, ce confirmau teoria inflatiei cosmice si existenta multiuniversului. Asta insemna nu numai un premiu Nobel, dar si nasterea unei noi ere in fizica.
Cercetarea, care se presupunea ca este incununata cu laurii victoriei, s-a dovedit insa a fi marcata de calcule eronate. Analiza initiala evidentia o polarizare a luminii, adica valida existenta unor ondulatii spatiu-timp, semnalate in Teoria generala a relativitatii formulate de Albert Einstein in 1916.
“Detectarea undelor gravitationale insa nu s-a mai confirmat”, sustine cercetatorul Paul Steinhardt, directorul Centrului pentru Fizica Teoretica din cadrul Universitatii Princeton, intr-un articol publicat in revista Nature. “O greseala nefericita, care transforma o detectare sigura in nicio detectare”.
Potrivit grupului de la Harvard, exista o sansa la 2 milioane ca rezultatul sa fie o intamplare statistica. Totusi, la cateva ore dupa anunt, criticile au inceput sa curga pe blogurile de fizica, iar oamenii de stiinta sa-si puna intrebari.
Un nou studiu, realizat de David Spergel, de la Universitatea Princeton, scoate in relief ca tiparele de lumina observate de Bicep 2 ar putea fi rezultatul prafului spatial, prezent peste tot. Acest lucru, dupa cum afirma Steinhardt, pune la indoiala rezultatele specialistilor de la Harvard.
Firele de praf ultrafine din spatiu absorb lumina vizibila a stelelor, avand ca efect un aspect rosiatic al stelelor. Insa aceste fire reemit lumina, sub forma de radiatii infrarosii, la lungimi de unda asemanatoare undelor radio. Forma inegala a granulelor de praf conduc la polarizarea luminii, onduland directia in care undele de lumina oscileaza.
Inseamna ca “observatiile cercetarilor sunt doar praf cosmic”, comenteaza Spergel. Concluzia? Nu e nicio descoperire.
Exista si voci mai optimiste, cum ar fi cea a cosmologului Pedro Ferreira, de la Universitatea Oxford, care spera ca descoperirea sa fie mai mult decat o pretentie a specialistilor de la Harvard. Desi gandul initial a fost amprentat cu ingrijorarea ca ar putea fi vorba despre praf.
In articolul publicat in Nature, Steinhard concluzioneaza ca, in cazul unei conferinte de presa, mass-media si comunitatea stiintifica vor solicita suficiente date, un set complet de documente si toate detaliile pentru o analiza sistematica si o verificare obiectiva.
(sursa: The Guardian, imagine gratuita Pixabay)