Istoria are adesea un mod surprinzator de a reveni la suprafata, dezvaluind povesti si amintiri uitate. Intr-un colt al Romaniei, in judetul Bistrita, in mijlocul unor ruine ale unei scoli vechi, a avut loc o descoperire cu totul neasteptata - un bilet vechi de 84 de ani. Acest fragment din trecut aduce cu el nu doar amintiri ale unei epoci trecute, ci si intrebari cu privire la ceea ce s-a intamplat in acea scoala acum decenii.
Un localnic a gasit la inceputul acestei luni un mesaj scris in primavara anului 1939 printre ruinele unei scoli vechi din localitatea Lusca, care acum face parte din orasul Nasaud. Biletul scris in urma cu aproape un secol a fost gasit intr-o sticla ascunsa in zidurile scolii. Mesajul a fost semnat de trei oameni si face referire la problemele societatii romanesti din urma cu 84 de ani. Mai mult decat atat, mesajul a fost destinat in mod clar cititorilor din viitor.
Misterul din spatele acestui bilet, care a stat ascuns timp de aproape un secol in ruine, este un subiect care a captivat imediat imaginatia celui care a gasit sticla in zidurile scolii. Ce informatii sau povesti ar putea dezvalui acest bilet? Ce legaturi poate avea cu istoria scolii si cu oamenii care au pasit pe aceste meleaguri in trecut? Asemenea descoperiri ne ofera o fereastra catre trecut si ne amintesc ca fiecare cladire veche si fiecare obiect ascunde o poveste ce merita a fi aflata.
Mesajul a fost redactat de trei persoane importante ale administratiei locale din acele vremuri si aduce in discutie cateva dintre problemele acelor vremuri. Spre exemplu, se vorbeste despre constructia scolii, despre granitele Romaniei si despre ingrijorarile pe care le aveau oamenii cu numai patru luni inainte de izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Redam in randurile urmatoare transcrierea mesajului redactat in data de 9 mai 1939 de oficialitatile localitatii Lusca:
“Pentru cetitori
S-au facut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificarii Scoalei primare din comuna Lusca, jud. Nasaud, in anul 1939, luna Mai.
Scoala s-a facut sub conducerea domnului invatator Pop Anton, de 28 de ani, nascut in comuna Romuli, jud. Nasaud, si domiciliat ca invatatoriu in comuna Lusca.
In acest an a functionat ca preot onor. Ioan Valean, ca primar Ioan Pop, care si-au dat tot concursul pentru edificarea scoalei.
Primavara acestui an a fost sacetoasa si tulbure din cauza framantarilor externe ocupand Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia si vrand sa ocupe si parte din Polonia.
Romania este cuprinsa in prezent intre hotarele de la Nistru pan’ la Tisa si din Hotin pana la Marea Neagra sub domnia regelui Carol al II-lea si prim-ministru Armand Calinescu.
Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca sa le faca mai mari urarile noastre de bine si sa pastreze numele nostru care, cu munca grea, a ridicat aceste ziduri intr-o comuna cu 120 de fumuri si 600 de suflete.
Pentru cei ce vor urma, Lusca la 9 mai 1939."
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si