Descoperire: Arheologii au gasit inca 9 texte in pesterile in care au fost ascunse Manuscrisele de la Marea Moarta
marea moartatextemanuscrisequmran
Un arheolog din Israel a anuntat ca au fost descoperite inca cateva vechi provenite din pesterile de la Qumran, unde s-au gasit Manuscrisele de la Marea Moarta. Cele noua manuscrise dateaza de acum 2.000 de ani si contin un text biblic.
Arheologul Yonatan Adler de la Universitatea Ariel din Israel a facut acest anunt in cadrul Seminarului international "Istoria pesterilor de la Qumran", care s-a derulat la Lugano, Elvetia, potrivit Ancient Origins.
Potrivit savantului, manuscrisele au fost descoperite in interiorul unor traiste din piele, lucruri traditionale pe care le purtau iudeii din acele vremuri.
Aceste mansucrise au fost scoase din pesterile de la Qumran in anii '50, dar nu au fost niciodata examinate pana cand arheologul Yonatan Adler a gasit traistele. Expertii vor volosi cele mai moderne tehnologii, pentru a cerceta textele de pe vechile manuscrise.
"Sunt foarte mandru ca in laboratorul nostru, folosind cele mai avansate tehnologii, putem reconstitui istoria de-acum doua mii de ani", a declarat Pnina Shor, seful laboratorului de conservare din cadrul Autoritatii pentru Antichitati din Israel.
Localitatea Qumran este un fost un oras locuit de catre o comunitate eseniana de pe malul vestic al Marii Moarte, in apropiere de Ierihon.
In anul 1947, orasul a devenit celebru atunci cand un beduin a descoperit peste 900 de texte, care au ajuns sa fie cunoscute in intreaga lume drept Manuscrisele de la Marea Moarta.
Potrivit sursei citate, 750 dintre ele sunt scrise in limba ebraica, 150 in aramaica si numai cateva in limba greaca. Arheologii spun ca manuscrisele de la Marea Moarta contin cele mai vechi versiuni cunoscute ale Bibliei ebraice.
Aceste texte au fost datate de la sfarsitul secolului al III-lea i.Hr. pana in secolul I d.Hr. si au fost descoperite in pesterile situate in proximitatea orasului Qumran intre anii 1947 si 1956.
Numai 20% dintre ele au fost publicate, iar restul de 80% au ramas blocate intr-un seif secret de la Muzeul Rockefeller din Ierusalim, timp de mai bine de 35 de ani, mai scrie sursa citata.