De ce sunt atat de raspandite teoriile conspirationiste?
teorii conspirationistepsihologie
Paul McCartney e mort inca din 1966. Dovada? Pe coperta albumului Abbey Road (vezi foto) el e singurul care paseste in contratimp cu ceilalti membri ai formatiei The Beatles. Si mai e si descult. Ceea ce sigur arata ca s-a intamplat ceva cu el. Pentru un om cu capul pe umeri, obisnuit cat de cat cu logica, pare greu de imaginat ca o asemenea bazaconie are priza la public (la un anumit public). Dar realitatea e ca are. Teoriile conspirationiste exercita o fascinatie aparte si asa se si explica de ce sunt asa de numeroase si de populare.
Asadar, Paul McCartney e mort. Se stiu exact si data mortii, si imprejurarile: pe 9 noiembrie 1966, in urma unui conflict cu colegii sai de trupa, a iesit furtunos din studioul de inregistrari si a fost lovit de o masina.
Dar ceilalti membri The Beatles au musamalizat totul si au angajat imediat o sosie care nu numai ca arata identic, dar mai si canta identic. Dupa care, in mod ciudat, tot ei au inceput sa strecoare indicii subtile cum ca s-a intamplat ceva – a se vedea coperta albumului Abbey Road.
De ce cred unii oameni asemenea lucruri? De ce cred ca Pamantul e plat, ca Elvis Presley traieste sau ca aselenizarea din 1969 a fost o farsa elaborata? Ca o paranteza, cei care neaga aselenizarea ar trebui sa-si duca ideea pana la capat si sa sustina ca
toate cele 6 aselenizari din perioada 1969-1972 au fost farse elaborate. In fine.
Psihologii spun ca adeptii teoriilor conspirationiste se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:
1. Persoane cu o educatie precara, care, atunci cand primesc o informatie, nu pot s-o incadreze intr-un context mai general si s-o coreleze cu alte informatii pro sau contra, pentru ca pur si simplu le lipseste acest context;
2. Persoane oarecum mai izolate din punct de vedere social, care simt ca nu primesc suficienta atentie de la cei din jur (colegi, cunoscuti sau chiar membri ai familiei) si care vor sa se remarce cumva. Imbratisand o teorie a conspiratiei, ei simt ca ies in evidenta, capata un sentiment de multumire si, pe acest fond, au tendinta sa ramana la convingerea lor, in ciuda oricaror contra-argumente;
3. Persoane orgolioase, care cred ca au o inteligenta mult peste medie, 100% convinse ca doar ele au capacitatea de a intelege cum stau de fapt lucrurile.
Cu asemenea persoane nu ai ce discuta. Orice incercare de a le prezenta niste contra-argumente logice te arunca imediat in tabara conspirationistilor sau a celor spalati pe creier, care se lasa manipulati de acei oameni din umbra care trag sforile la nivel mondial, cu interese doar de ei stiute.
Acestor persoane poti sa le vinzi absolut orice. Inclusiv teorii complet absurde cum ar fi teoria “Birds aren’t real”, lansata ca o satira, si care spune ca toate pasarile din SUA au fost exterminate in perioada 1959-1971 si ca au fost inlocuite cu drone menite sa spioneze populatia; ca aceste drone se asaza pe liniile de inalta tensiune ca sa-si incarce bateriile, ca se gainateaza pe masini ca acestea sa poata fi urmarite si ca presedintele Kennedy a fost asasinat pentru ca s-a opus programului de exterminare a pasarilor.
Sau, mai credibil, poti sa le vinzi teoria care spune ca exista un plan secret prin care un guvern mondial vrea sa ne controleze, orice o fi insemnand asta. Se pare ca niste oameni extrem de puternici au pus la punct un plan diabolic de a ne cipa/urmari/controla, cu scopuri doar de ei stiute. Nu le ajunge faptul ca sunt deja plini de bani si ca pot sa faca absolut orice le trece prin minte, ei vor sa stie neaparat ca saptamana trecuta ne-am facut concediul la Sinaia sau ca azi am cheltuit 75 de lei la Mega Image.
Ce stim cu certitudine este ca nu vom scapa niciodata de aceste teorii ale conspiratiei. Pentru ca este vorba aici despre natura umana. Oamenii manifesta o atractie irezistibila spre tot ceea ce este ciudat, neclar, misterios si au o inclinatie naturala spre explicatii la fel de ciudate, neclare, misterioase.