De ce nu trebuie sa va puneti angajatii sa lucreze in turele de noapte
jobture de noaptestudiustiintasanatate
Intr-un studiul publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, se arata faptul ca genele cele mai importante ale organismului uman, sunt incapabile sa se adapteze la noi tipare temporale de tipare de mancat si dormit. Concret, omul nu poate sa isi mentina sanatatea, in conditiile in care nu urmeaza un stil de viata obisnuit, cu odihna pe timpul noptii si mese regulate.
Cercetatorii de la McGill University, in colaborare cu Douglas Mental Health University Institute (DMHUI) au aratat ca ce impact are o simulare de patru zile de munca in schimbul de noapte asupra expresiei a 20.000 de gene.
Diane B. Boivin, director la Centre for Study and Treatment of Circadian Rhythms si profesor la McGill University, a precizat ca: "Acum intelegem mai bine schimbarile la nivel molecular care au loc in corpul uman atunci cand odihna si mancatul sunt sincronizate cu ceasul biologic. Spre exemplu, am gasit ca expresia genelor asociate cu sistemul imunitar si cu procesele metabolice nu s-au adaptat la noi comportamente".
Concluziile studiului sunt ingrijoratoare: " Aproape 25% dintre gene si-au pierdut ritmul biologic dupa ce voluntarii au fost expusi unei simulari de munca in tura de noapte. 73% nu s-au adaptat schimbului de noapte si au ramas sincronizate cu ritmul normal. Mai putin de 3% s-au adaptat la noul program”, a precizat Nicolas Cermakian, unul dintre cercetatori."
Chiar si pe termen scurt, munca pe timpul noptii atrage consecinte nefaste. Oamenii nu sunt la fel de productivi la locul de munca precum in timpul zilei, mai ales atunci cand sunt supusi unor nopti de munca consecutive.
Productivitatea scazuta a angajatului se reflecta in calitatea serviciilor pe care le presteaza in folosul angajatorului. Psihologii spun ca pe timpul noptii oamenii se pot concentra mai greu, sunt obositi, simt nevoia sa doarma, sunt mai inactivi, mai lipsiti de receptivitate si uita mai usor informatiile pe care le primesc.'
Un angajat caracterizat astfel nu poate da randamentul potrivit la locul de munca, iar atunci compania are de suferit.