De ce este atat de important sa avem prieteni?
Majoritatea abilitatilor noastre se imbunatatesc odata cu inaintarea in varsta: de exemplu, devenim mai buni din punct de vedere profesional, gestionam mai bine situatiile dificile, suntem mai intelepti, mai echilibrati, mai empatici. Totusi, exista o abilitate care, in mod evident, scade odata cu varsta – aceea de a ne face noi prieteni.
In copilarie, lucrurile sunt simple, prieteniile se leaga instantaneu, fara ca pentru asta sa fie nevoie de cine stie ce – pune doi copii pe un tobogan sau da-le o jucarie oarecare si e posibil ca asta sa fie suficient pentru startul unei prietenii pe viata.
Apoi, scoala creeaza si ea premisele unor relatii solide, prin simplul fapt ca ii „forteaza” pe elevi/tineri sa petreaca impreuna 4-6 ore in fiecare zi, permitandu-le astfel sa se cunoasca foarte bine si sa isi descopere puncte de interes comune. Un proiect la facultate realizat impreuna cu doi colegi de grupa poate fi, peste zeci de ani, o amintire precisa legata de „cum ne-am cunoscut”.
Treaba se strica insa odata ce devenim adulti: nu mai legam prietenii asa de usor. Si asta deoarece nu mai interactionam consistent cu prea multi oameni, din randul carora sa ne selectam potentialii noi prieteni.
Ca adulti, avem un program dens care nu ne mai permite activitati de socializare in cadrul carora sa cunoastem alte persoane. Plus ca, pentru a se forma o relatie care sa semene a prietenie e nevoie de cel putin 6-8 astfel de intalniri. De unde timp?
Ca o paranteza, o situatie foarte fericita este atunci cand lucram de foarte mult timp la aceeasi firma, cu un nucleu de colegi vechi. Toti acesti colegi pot fi considerati prieteni, date fiind interactiunile zilnice pe probleme de serviciu si, implicit, numeroasele amintiri comune stranse de-a lungul anilor in sedinte, actiuni de teambuilding sau petreceri de Craciun.
Revenind, realitatea e ca pe masura ce inaintam in varsta nu prea ne mai facem prieteni noi. Ne multumim cu prietenii vechi din copilarie/liceu/studentie sau, pur si simplu, ne concentram pe membrii familiei, ocazie cu care descoperim ca interactiunea cu ei ne este suficienta.
Dar, pana la urma, de ce este atat de important sa avem prieteni?
Raspunsul e simplu: pentru ca suntem „construiti” sa avem prieteni. Pentru ca prietenii ne ajuta. Pentru ca suntem fericiti atunci cand avem prieteni cu care sa palavragim la o cafea despre ce am facut peste zi, cu care sa ne bucuram de evenimentele fericite sau care sa ne fie alaturi in momentele grele.
Suntem programati sa dezvoltam conexiuni pozitive cu cei din jur si suferim serios cand nu reusim sa facem lucrul acesta. A avea prieteni este de fapt o chestiune de supravietuire.
Sursa foto: www.pexels.com