Capacitatea de a iubi se regaseste in toate culturile popoarelor, iar comportamente similare pot fi regasite la o multime de animale.
Teoetic, la om, intreaga nebunie se finalizeaza prin concentrarea atentiei asupra cresterii vlastarelor. Copiii necesita foarte multa ingrijire si, in mod cert, doi parinti sunt mai buni decat unul. Iubirea angajeaza cele doua persoane, iar acest angajament va continua atata timp cat copiii ajung la independenta.
In ultimii ani, cercetarile au putut demonstra ce se intampla mai exact in creier in cazul unei iubiri pasionale. In momentul dragostei la prima vedere, diferite parti ale creierului lucreaza impreuna pentru a elibera anumite substante chimice, declansatoare ale unor emotii puternice, ale euforiei. Aceste substante sunt dopamina, oxitocina, adrenalina si vasopresina.
Studiile au aratat ca iubirea neconditionata dintre o mama si copilul sau produce o activitate in diferite regiuni cerebrale, asociata cu dragostea fata de partener.
Iubirea pasionala este inradacinata in circuitele-recompensa ale creierului, in aceeasi zona stimulata de consumul de cocaina.
In realitate, poftele, motivatiile si retragerile implicate in dragoste au foarte multe in comun cu dependenta de droguri. Formele cele mai intense ale iubirii tind sa fie asociate primelor etape ale unei relatii, care in timp ajunge la o forma de dragoste mai potolita, calma fata de partener. Desi chimia este usor diferita, sunt antrenate tot centrele-recompensa ale creierului.
Dragostea la prima vedere este posibila numai in cazul in care mecanismul de generare a atasamentului pe termen lung este declansat rapid. Oamenii decid intr-o fractiune de secunda cat de atractiva este o persoana.
In afara de aspectul facial, care conteaza intr-un procent foarte mare, atractivitatea este legata si de raportul intre talie si solduri, barbatii preferand femeile cu forme mai pline.
Un studiu realizat la Ben-Gurion, Israel a reliefat ca numai 11% din persoanele cu relatii pe termen lung au experimentat dragostea la prima vedere.
Evident este si faptul ca unele persoane au nevoie de o interactiune mai indelungata pentru a se indragosti, mai ales daca isi cauta parteneri cu trasaturi care nu pot fi cuantificate imediat: compasiunea, inteligenta, simtul umorului. Este mai greu pentru acestia sa reactioneze imediat la sageata lui Cupidon.
Totusi, dragostea la prima vedere exista si face bine creierului, chiar daca nu este o baza comuna pentru relatiile pe termen lung.
(The Economist)