In scrisoarea trimisa la Bruxelles, Dancila nu se plange doar de protestele celor 200.000 de persoane care au scandat la unison "Demisia PSD", ci si de atitudinea presedintelui Romaniei, despre care spune ca nu si-ar fi indeplinit atributiile constitutionale de mediator, ba din contra, ar fi incurajat oamenii sa protesteze.
Mai mult decat atat, premierul prezinta performantele Guvernului sau, specificand faptul ca bugetul de stat este mai bogat, investitiile straine au crescut, la fel si sumele obtinute de la Uniunea Europeana.
Va prezentam textul integral al scrisorii trimise de Viorica Dancila Comisiei Europene:
"Imi amintesc cu deosebita placere ultima noastra intrevedere, care ne-a oferit prilejul de a purta o discutie sincera si directa cu privire la situatia economica, sociala si politica din Romania, precum si de a realiza o evaluare a stadiului actual al pregatirilor pentru asigurarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania.
Foarte multe dintre aspectele pe care le-am prezentat atunci s-au regasit, de altfel, si in bilantul primelor sase luni de guvernare. As mentiona ca am continuat implementarea masurilor sociale care au vizat, in special, cresterea pensiilor, sprijinirea reincadrarii şi angajarii persoanelor fara loc de munca, precum si cresterea salariilor, mai ales in domeniile educatiei si medical. De asemenea, am continuat masurile care urmaresc procesul de debirocratizare, precum si cele de simplificare, inclusiv in dialogul cu institutiile europene.
In prezent, un accent special este pus pe investitiile strategice, atragerea de investitiii straine si aplicarea masurilor convenite pentru intensificarea procesului de absorbtie a fondurilor europene.
Rezultatele actiunilor guvernamentale nu au intarziat sa apara. Astfel, veniturile la bugetul de stat au fost in primele sase luni ale anului cu 12% mai mari decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului 2017. Investitiile straine directe au crescut cu 65,7%, intr-un interval de trei ani, atingand 2,21 miliarde Euro in perioada ianuarie-iunie 2018, fata de 1,93 miliarde euro in ianuarie-iunie 2017 si de 1,33 miliarde euro in aceeasi perioada a anului 2016. Nu in ultimul rand, sumele primite de Romania de la Uniunea Europeana au înregistrat o crestere de 19,7 % fata de anul trecut.
in acelasi timp, depunem eforturi pentru combaterea pestei porcine si suntem intr-un proces de evaluare a pagubelor rezultate in urma inundatiilor, aproape fara precedent, cu care ne-am confruntat. In ambele situatii de criza mentionate am intensificat dialogul cu autoritatile europene relevante in materie.
Dupa intrevederea din luna iulie, am reluat eforturile pentru a relansa un dialog interinstitutional in vederea obtinerii unui consens politic, atat cu Administratia Prezidentiala, Parlamentul Romaniei, cat si cu alte institutii ale statului roman.
Bilantul primelor sase luni de guvernare a fost receptat pozitiv in mare parte, existand totodata observatii si critici – legitime intr-un sistem democratic european care iÌ‚ncurajeaza diversitatea de opinii.
In acest context, a fost anuntata o manifestare de protest, la Bucuresti, pentru data de 10 august, la care urmau sa participe reprezentanti din diaspora romanească. Pe masura ce se apropia data evenimentului si avand in vedere ca obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociatiile romanilor din strainatate, initiatoare ale manifestatiei, s-au retras din organizarea protestului.
Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participarii unor manifestanti care au instigat la actiuni violente. Au fost incercari repetate de intrare in sediul guvernului, de fortare a cordoanelor de jandarmi si de incendiere a unor obiective in spatiul public.
In aceste conditii, fortele de ordine au intreprins demersuri de oprire a violentelor in conformitate cu legislatia in vigoare, iar fata de plangerile unor demonstranti care au reclamat faptul ca au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate.
Manifestatia din 10 august a devenit un subiect de disputa politica intensa, majoritatea liderilor partidelor au facut apel la calm si la izolarea fortelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au facut auzite voci ale liderilor politici care au chemai la continuarea protestelor, aducand acuze institutiilor statului, fortelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetatenii fata de agresiuni si actiuni violente. Consider ca aceste incercari de inlaturare pe cale violenta a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos in randul statelor democrate.
De asemenea, functia constitutională de mediator intre societate, fortele politice si institutiile statului, care revine Presedintelui Romaniei, conform atributiilor din legea fundamentala, a fost ignorata de catre acesta, care dimpotriva a gasit momentul sa aduca acuze Guvernului si sa faca un apel la continuarea protestelor.
Doresc sa va asigur ca respectăm dreptul la libera exprimare si de manifestare publica, ca actul guvernamental de la Bucuresti este in parametrii normali, ca in Romania exista stabilitate si ca Guvernul Romaniei se pregateste in continuare de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene."