Da, exercitiile fizice sunt sanatoase! Cu o conditie insa!
A face exercitii fizice este un lucru vital pentru sanatate, cu conditia ca aceste exercitii sa fie adaptate posibilitatilor organismului dvs. si sa fie efectuate la intensitatea optima. Ideea este sa nu exagerati si sa nu incercati sa va depasiti cu orice pret limitele, altfel efectele pot fi dintre cele mai neplacute.
In timpul exercitiilor fizice se intampla niste lucruri minunate: sangele incepe sa fie pompat mai rapid in tot corpul, celulele se exigeneaza mai bine si absorb mai bine substantele nutritive, sistemul de eliminare a toxinelor functioneaza mai eficient. Iar partea incurajatoare este ca aproape oricine poate face exercitii fizice.
Beneficiile lor au fost de altfel demonstrate printr-un studiu amplu efectuat la mijlocul anilor ’80, care a aratat foarte clar ca persoanele care fac in mod regulat miscare sunt mai putin expuse riscului unui infarct si, in general, traiesc mai mult.
Doar ca acelasi studiu a mai aratat ceva – anume ca prea mult exercitiu fizic este nesanatos! Mai concret, e necesara atat o adecvare a tipului de exericitii fizice la capacitatea de efort a organismului, e necesar un anumit echilibru.
Jim Fixx, cel care a scris cartea “The Complete Book of Running”, cu un rol esential in popularizarea jogging-ului, a murit la varsta de doar 52 de ani in urma unui atac de cord suferit in timp ce alerga, motivul fiind suprasolicitarea. Si, de altfel, istoria sportului e plina de cazuri de jucatori/atleti decedati pe terenul de sport, concluzia fiind limpede: exercitiile fizice prea intense sunt stresante si nocive.
Tineti cont de urmatoarele 3 recomandari:
1) Cele mai bune exercitii fizice pentru dvs. sunt cele pe care le puteti practica in mod regulat. Nu alegeti asadar schiul sau echitatia, adica sporturi care, evident, necesita anumite conditii speciale si care nu va sunt permanent la indemana.
2) Nu faceti exercitii fizice care va provoaca tensiune sau nervozitate. Daca ati ales tenisul, dar dupa fiecare meci sunteti suparat ca ati pierdut, nu e in regula. Nu uitati, faceti sport ca sa scapati de stres si sa va mentineti sanatatea, nu ca sa va stresati si mai mult.
3) Exercitiile fizice pe care le practicati trebuie sa antreneze cat mai multe grupe de muschi. Mersul pe jos si jogging-ul sunt OK, dar si mai OK sunt dansul si inotul, motivul fiind exact cel pe care l-am enuntat. Nu trebuie sa va pierdeti suflul, dar e important sa simtiti o “inviorare” evidenta, altfel inseamna ca exercitiile alese sunt prea usoare.
In concluzie, in timp ce exercitiile fizice efectuate zilnic timp de 30-60 de minute pot fi extrem de benefice pentru sanatate, contribuind la reducerea unor afectiuni cronice, depasirea acestui interval ar putea dauna grav sanatatii. Antrenamentele intense, de lunga durata, pot conduce la aparitia fibrozei cardiace, la largirea arterelor sau la cresterea rigiditatii muschiului inimii.
Apoi, practicarea in exces a exercitiilor ar putea suprima efectul benefic pe care activitatea fizica il are in inlaturarea starilor de stres, depresie si anxietate. In momentele in care corpul dvs. este stresat fizic, se produce aceeasi reactie de eliberare de hormoni ca si in momentele in care va confruntati cu situatii tensionate din punct de vedere psihic. Iar primul semnal ca ati intrecut masura in ceea ce priveste activitatea fizica este… oboseala.
Sursa foto: www.pexels.com