Cumperi oua pentru masa de Paste? Iata ce ar trebui sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cumperi oua pentru masa de Paste? Iata ce ar trebui sa stii
Cumperi oua pentru masa de Paste? Iata ce ar trebui sa stii
de Magda Florea la 30 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
sarbatori pascaleouavopsea de ouainfoconspaste

Ouale sunt foarte cumparate in perioada sarbatorilor pascale. Traditiile culinare ale Romaniei includ oua in foarte multe retete, precum si vopsirea oualor in culoarea rosie. Aceste lucruri le determina pe gospodine sa cumpere mai multe oua decat de obicei. Insa nu este atat de simplu pe cat pare.

Cu prilejul Sarbatorilor de Paste, InfoCons va aduce le cunostinta aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti in momentul achizitionarii produselor specifice sarbatorilor pascale.
 
In primul rand, oricand faceti cumparaturi, trebuie sa cititi cu atentie eticheta produselor pe care va decideti sa le achizitionati.
 
In conformitate cu prevederile de comercializare a oualor si fiecare ou poarta urmatoarele informatii, prin stantare, in ordinea mai jos mentionata :
 

Sistemul de crestere al gainilor, care este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

 
  • cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;
  • cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.
  • un cod format din doua litere care reprezinta tara de origine (ex : Romania – RO);
  • un cod format din doua litere care reprezinta judetul (ex : Brasov – Bv);
  • un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.
  • Tot prin stantare, fiecare ou supus comercializarii trebuie sa aiba inscrisa data durabilitatii minimale (DDM). Aceasta reprezinta data pana la care ouale pot fi consumate si trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului.
 
Atentie!  
 

Ouale din categoria A se clasifica dupa greutate astfel:

 
a) XL - foarte mari: 73 g si peste;
 
b) L - mari: de la 63 g pana la 73 g;
 
c) M - medii: de la 53 g pana la 63 g;
 
d) S - mici: sub 53 g.
 

Ouale din categoria A trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

 
  • o coaja de forma normala care este curata si intacta;
  • o camera de aer in interiorul oului nu mai mare de 6 milimetri;
  • un galbenus fara un contur clar vizibil si care este usor mobil la rotirea oului;
  • albusul trebuie sa fie clar si translucid;
  • oul nu trebuie sa contina materii straine sau mirosuri;
  • oul nu trebuie sa afiseze dezvoltarea patelor germinative.
  • Ouale de categoria A nu trebuie sa fie spalate sau curatate inainte sau dupa sortare si nu trebuie tratate pentru conservare sau racite sub 5 °C.
 

Pe ouale din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre urmatoarele marcaje distinctive:

 
a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care sa ii ofere consumatorului informatii suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numarul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicatie asupra originii oualor.
 

Ambalajele mari, precum si ambalajele mici, chiar daca sunt introduse in ambalaje mari, trebuie sa indice pe suprafata exterioara, cu caractere vizibile si lizibile, urmatoarele:

 
a) numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau ale celei pentru care se ambaleaza ouale; numele, denumirea de activitate sau marca fabricii folosita de unitatea respectiva, care poate fi o marca folosita in mod colectiv de mai multe intreprinderi, care poate fi indicat a numai daca nu contine formulari incompatibile cu prezenta hotarare, privind calitatea sau prospetimea oualor, tipul de productie utilizat sau originea oualor;
 
b) numarul de identificare al centrului de ambalare;
 
c) categoriile de calitate si greutate. Ouale din categoria A pot fi identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera "A" singura sau in combinatie cu cuvantul "proaspete";
 
d) numarul de oua ambalate;
 
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare pentru categoria A si data ambalarii pentru ouale din categoria B;
 
f) metoda de productie pentru ouale din categoria A. Aceste specificatii se folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevazute la art. 22 alin. (3).
 

Atat ambalajele mari, cat si cele mici pot contine si urmatoarele informatii suplimentare, fie pe suprafata interioar a, fie pe cea exterioara:

 
a) pretul de vanzare;
 
b) codurile de administrare a comertului cu amanuntul si/sau codurile de control ale stocului;
 
c) una sau mai multe date care sa ofere consumatorului informatii suplimentare;
 
d) specificatiile privind conditiile speciale de depozitare;
 
e) propozitii sau simboluri menite sa promoveze vanzarea oualor, cu conditia ca acestea si modul in care sunt alcatuite sa nu induca in eroare cumparatorul;
 
f) o indicatie despre modul de furajare a gainilor ouatoare.
 
 

SFATURI UTILE:

 
  • Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
  • La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul;
  • Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj si alte informatii privitoare la acestea ! Atentie la modul de depozitare a oualor! Pastrarea acestor produse la temperatura camerei favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
  • Produsele din oua pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie sa fie depozitate la temperaturile prevazute. Temperaturile de depozitare trebuie sa fie inregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie sa fie astfel incat produsul sa atinga cat mai repede posibil temperaturile prevazute. Ambalajele trebuie sa fie depozitate astfel incat sa se asigure ventilatia necesara in spatiul de depozitare.
 

Vopsea de oua:

 
 
  • Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
  • Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
  • Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, va puteti pune in pericol sanatatea!
  • Vrei sa afli mai multe informatii despre vopseaua de oua  comercializata cu prilejul sarbatorilor pascale ? Acceseaza testul comparativ si consulta studiul realizat de InfoCons pe etichetele produselor tip vopsea de oua ce se regasesc pe piata din Romania!











 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x