Cum va arata biroul tau in anul 2032?
biroudirectorherman millerviitorincredereresurse umane
Ryan Anderson este directorul diviziei tehnice din cadrul producatorului de mobilier pentru birouri Herman Miller. Munca sa se concentreaza asupra dezvoltarii unor birouri moderne in "era mobila, a activitatilor interconectate". Anderson si-a imaginat, pentru BBC, cum va arata biroul viitorului.
In 2032, "locul de munca", asa cum il stim, va fi mai pretios ca niciodata. Multi cred ca biroul in care ne desfasuram programul zilnic de activitate va disparea, dar se inseala. Oamenii obisnuiau sa se mute cu toata familia langa cladirea companiei angajatoare, pentru a fi mai aproape de birou.
Tehnologiile avansate au schimbat insa lucrurile si angajatii pot lucra de oriunde; totusi, acest element a determinat un dezechilibru intre viata personala si cea profesionala. Astfel, oamenii au simtit necesitatea unor locuri de munca optimizate - care sa permita munca, dar sa ofere si o satisfactie profesionala.
A aparut o noua generatie de birouri, unde angajatii se pot integra mai bine, intr-un mediu interactiv.
Aceste spatii, care sunt amplasate in diverse zone, le-au permis companiilor sa evadeze din "lagarul imobiliar" al inchirierii de birouri, iar angajatii au inceput sa aiba libertatea de a alege cand, unde si cum vor sa lucreze.
Dincolo de faptul ca acestia au redobandit mult ravnitul echilibru intre viata profesionala si cea personala, aceasta abordare descentralizata a determinat reducerea emisiilor de carbon, asociate navetei.
In mod bizar, tocmai
GAMERII - considerati pana nu demult foarte neproductivi - au inspirat noul trend al birourilor de la locul nostru de munca. Dupa ce au observat cum gamerii se mobilizeaza in echipe si colaboreaza pentru a trece la urmatorul nivel al unui joc video,
managerii de resurse umane au implementat o structura asemanatoare.
Mai mult, in situatia in care multe din tehnologiile hardware si software pe care le utilizam la munca asigura infrastructura pentru jocurile video, nu a trecut mult timp pana cand munca a devenit... "un joc" serios.
Dispozitivele mobile care permit un acces instant la internet si retele ii ajuta pe angajati sa fie
ultraproductivi. Cand angajatul se aseaza pe scaun la birou, nu mai este "singur", ci interconectat la o
vasta retea virtuala.
Holografia muncii joaca un rol important in activitatea angajatilor. Totusi, in ciuda evolutiei tehnologice, elementele cheie ale unui loc de munca raman cele traditionale si valorile NU se schimba. Acestea ne reamintesc ca, oricat de digitalizata ar fi era in care traim, nu exista un surogat pentru
relatiile interpersonale, pentru acel moment in care ne asezam in pauza de masa langa un coleg de incredere, pentru a manca si discuta.