Desenele spontane pot ameliora efectele stresului. Aceasta este concluzia mai multor studii de specialitate. Nu vorbim aici despre desene complexe sau foarte elaborate. Chiar si acele mazgaleli facute cu un creion pe marginea unei agende te pot ajuta sa te eliberezi de tensiune. Mecanismul este foarte simplu: atentia continua si gandurile rapide care apar atunci cand te enervezi creeaza o tensiune semnificativa asupra creierului. Desenand, chiar si forme aleatorii, ii permiti creierului o mica pauza, o diversiune, care este binevenita in momentele de tensiune.
Pare surprinzator, dar exista dovezi stiintifice care atesta faptul ca mestecatul gumei este o modalitate foarte rapida si eficienta de a te elibera de stres. Un studiu de specialitate a concluzionat ca persoanele care mesteca guma au un sentiment mai dominant de bunastare si un nivel al stresului mai mic. O posibila explicatie consta in faptul ca mestecatul gumei provoaca unde cerebrale similare cu cele ale persoanelor relaxate. O alta explicatie posibila face referire la faptul ca mestecatul gumei favorizeaza fluxul de sange catre creier si o mai buna oxigenare a acestuia, ceea ce contracareaza efectele stresului.
Cand te regasesti intr-o situatie stresanta sau simti ca te-ai enervat, fa tot posibilul sa iei o pauza macar de cateva minute. Gaseste un loc retras, ia-ti telefonul, pune-ti castile si asculta cateva melodii care te linistesc sau iti evoca amintiri placute. Muzica instrumentala cu ritm lent poate induce o stare de relaxare, ajutand la scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, precum si la o diminuare a secretiei hormonilor de stres. Unele tipuri de muzica clasica sau jazz pot fi deosebit de linistitoare, la fel ca si inregistrarile cu sunete din natura.
Stresul mental activeaza sistemul nervos simpatic, semnalandu-i corpului sa intre in modul cunoscut sub numele de „lupta sau fugi”. In timpul acestei reactii, organismul secreta hormoni de stres si apar simptome fizice, cum ar fi batai accelerate ale inimii, respiratie mai rapida si vasele de sange se comprima. Exercitiile de respiratie profunda te pot ajuta, si chiar destul de rapid, sa contracarezi aceste efecte. Exista mai multe tipuri de exercitii de respiratie profunda, inclusiv respiratia diafragmatica, respiratia abdominala, sau respiratia ritmica. Scopul acestui tip de exercitii este sa te faca sa iti indrepti atentia strict asupra respiratiei, facand-o mai lenta si mai profunda. Cand respirati adanc prin nas, plamanii se extind complet si abdomenul isi creste volumul. Acest lucru te ajuta sa iti incetinesti ritmul cardiac, permitandu-ti sa te simti mai linistit.
O alta metoda de a scapa rapid de stres se refera la masajul mainilor. Nu vorbim despre un masaj profesionist, ci de acele miscari pe care le poti face singur, oriunde, chiar si pe sub masa de sedinte. Este posibil sa nu fi observat acest lucru, dar muschii mainilor pot acumula multa tensiune. Daca ai posibilitatea sa fii singur cateva minute, poti aplica o crema de maini si apoi sa incepi sa masezi delicat mainile, mai ales muschii dintre degetul mare si aratator.
Chiar daca situatiile stresante pot aparea frecvent la locul de munca, dar si in viata personala, exista mai multe modalitati simple de a reduce presiunea pe care o simti in astfel de momente. Majoritatea sfaturilor implica adesea indepartarea atentiei de la sursa de stres. Muzica linistitoare, desenatul, exercitiile de respiratie sau chiar si ceva banal cum ar fi mestecatul gumei te pot ajuta sa tii situatia sub control oriunde te-ai afla.
Sursa foto: Pexels.com
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si