Cum sa ramai productiv si concentrat la job, chiar si atunci cand simti ca te cuprinde depresia
solutii depresieboala secoluluiprobleme depresie
Tot mai multi medici cred ca depresia este boala secolului. Avand in vedere ca, de exemplu, afecteaza economia SUA la fel de mult precum afectiunile cardiace sau SIDA, cei care o considera un imens pericol au dreptate.
Asociatia Mental Health America a calculat ca pe
angajatorii din SUA lipsa angajatilor de la locurile de munca si slaba productivitate a acestora, consecinte ale drepresiilor severe, ii costa 51 de miliarde de dolari pe an.
Nu mai putin de 172 de milioane de zile neproductive, in care nu fac absolut nimic la locul de munca, aduna americanii care se lupta cu depresia.
Cine nu a avut zile in care nici macar nu avea chef sa se dea jos din pat, cu atat mai putin sa trimita e-mailuri catre clienti, sa scrie brief-uri sau sa sustina prezentari. Din pacate, lumea in care traim, uzura fizica si psihica la care ne supune au adus starile depresive din teritoriul exceptiilor in cel al normalitatii. Deci, stai linistit: aproape toti am trecut prin ele.
De retinut verbul a trece, la timpul perfecr compus, intrucat, in cele din urma, poti controla aceste stari luand cateva masuri simple, potrivit
corporate-wellbeing.ro.
Imparte sarcinile care par imposibile intr-unele mai mici
Cand ai de-a face o depresie severa, chiar si cele mai mici sarcini par de nerealizat. Daca te coplesesc gandurile negre, fa o scurta plimbare, dupa care imparte sarcina principala in mai multe mai mici si rezolva-le pe rand. Vei vedea ca muntele care parea greu de cucerit era, de fapt un delusor, cu o casuta primitoare in varf, unde miroase a scortisoara si a vanilie.
Incepe de la mijloc
Daca prima masura nu functioneaza, incepe de la mijlocul problemei pe care o ai de rezolvat. Asta pentru ca, de multe ori, inceputurile pot fi descurajante, iar felul in care aduci treaba la bun sfarsit depinde de inceput si cuprins. Asadar, incepe deci de la mijloc si nu te mai ca totul trebuie sa iasa perfect.
Fa pauze
Nu degeaba se spune ca pauzele dese sunt cheia marilot succese. De multe ori, ni se pare ca productivitatea noastra atinge cote maxime cand ne imlicam 100% intr-un proiect. Insa studiile arata ca pauzele scad nivelul de hormoni ai stresului din organism si cresc nivelul de dopamina, hormonul fericirii. Acesta intareste conexiunile neuronale si ajuta memoria. Astfel, pauzele ne fac mai productivi si sunt cu atat mai importante pentru cine sufera de depresie, din moment ce mintea lor este acaparata de ganduri negre, iar reprimarea acestora consuma foarte multa energie.
Recurge la arta
Doctorul britanic Craig Knight a studiat timp de 12 ani psihologia mediilor de lucru, la Universitatea din Exeter. A constatat ca arta reduce stresul si imbunatateste starea generala. Asa ca, daca, in timp ce lucrezi, atentia iti este distrasa de o opera de arta, acest lucru iti poate mari productivitatea.
Terapia prin arta este o metoda de tratarea a depresiei (si nu numai!) recomandata de cei mai multi terapeuti. Poti incerca sa te inscrii la un atelier de pictura, de fotografie sau de actorie si vei vedea, in curand, rezultate umitoare.
Aplica tehnici de relaxare
In randul artelor, muzica joaca un rol extrem de important daca vrei sa scapi de depresia. Cel mai usor lucru este sa-ti creezi un playlist cu muzica relaxanta, pe care sa o asculti la casti in timp ce lucrezi. Functioneaza pentru ameliorarea starilor de anxietate. In acelasi timp, poti aplica tehnici de respiratie. Numara pana la patru in timp ce tragi aer in piept, tine aerul in plamani pana numeri din nou pana la patru, expira aerul in timp ce, din nou, numeri pana la patru. Daca faci acest exercitiu respirand pe nas, efectul va fi si mai calmant.
Bazeaza-te pe prieteni
Se poate spune ca prietenul, la depresie se cunoaste. Le poti povesti celor mai apropiati prieteni si colegi starea prin care treci. Este posibil sa afli ca si ei s-au confrunta cu depresia. A-ti deschide sufletul unor persoane pe care stii ca te poti baza te va face sa te simti mai putin izolat.
Personalizeaza-ti spatiul de lucru
Felul in care arata biroul tau este un indicator al starii tale psihice si poate deveni un ajutor pentru tine, pentru a ramane productiv si calm. Poze cu prieteni si familia sau postere cu citate motivationale, lucruri colorate, vesele - toate acestea iti pot imbunatati starea de spirit si iti vor da forta necesara sa mergi mai departe si sa nu te dai batut.
In cele din urma, cand esti intr-o perioada mai grea, este important sa gasesti metode prin care sa te echilibrezi psihic si sufleteste. Te vor ajuta si in viata, si la job. Cel mai important este sa nu te izolezi si, daca simti nevoia, poti apela la ajutorul unui specialist, mai ales daca aceste stari sunt recurente.
Foto: pexels.com