Cum sa faci o licitatie de succes?
licitatii constructiispatii comercialestrategie pentru licitatii
E prima oara cand participi la o licitatie si vrei ca totul sa iasa perfect? Procedura pe care va trebui sa o respecti nu este deloc complicata, dar exista cateva aspecte esentiale care iti vor asigura succesul. Inainte de toate, e indicat sa-ti evaluezi nevoile si sa te gandesti la concurentii alaturi de care va trebui sa licitezi.
Nu trebuie sa ai neaparat experienta in negociere, ci sa acorzi o atentie deosebita la detalii. Insa, mai multe sfaturi utile care te vor ajuta sa faci o investitie inteligenta ramane sa afli in randurile de mai jos.
Cum se realizeaza o licitatie de succes?
Strategia de licitare poate varia in functie de tipul bunului pe care vrei sa-l accesezi. Totusi, exista cateva recomandari esentiale - indiferent ca e vorba de
licitatii constructii, spatii comerciale sau terenuri. Iata care sunt principalii pasi pe care e necesar sa-i bifezi:
-
Citeste continutul licitatiei - Verifica anuntul si descrierea evenimentului - fie offline sau online. Asigura-te ca prezinta toate informatiile de care ai nevoie - valoarea contractului sau numarul de articole disponibile. In cazul in care lipsesc detalii esentiale, nu ezita sa contactezi autoritatea contractanta. Daca nu exista un numar de telefon sau o adresa de e-mail valida, ar trebui sa-ti pui cateva semne de intrebare.
-
Cerceteaza piata - Pentru bunuri ca obiecte de arta, bijuterii sau bunuri de lux, cerceteaza valoarea estimata a produsului pentru a stabili un buget realistic. De asemenea, analizeaza indeaproape concurenta. Incearca sa estimezi cati participanti ar putea fi interesati si care ar putea fi bugetele lor. Astfel, vei capata o imagine de ansamblu asupra sanselor de castig pe care le ai.
-
Evalueaza criteriile de atribuire - Asigura-te ca ai inteles de la bun inceput ce vrea sa obtina entitatea care liciteaza. In general, se cauta cel mai avantajos raport calitate-pret. Insa, multi se orienteaza si catre pretul cel mai scazut - depinde foarte mult de caracteristicile licitatiei. Asigura-te ca exista un termen limita pentru depunerea ofertelor si ca documentatia necesara poate fi accesata cu usurinta.
Cum licitezi corect - sfaturi esentiale
Nimeni nu te poate invata concret care este cea mai buna strategie pentru licitatii. Cu cat licitezi mai mult, cu atat vei capata mai multa experienta. Totusi, e indicat sa tii cont de cateva lucruri inainte de a te inscrie la o sesiune de licitatii terenuri:
-
Participarea la o licitatie nu este tocmai un eveniment obisnuit, de care poti avea parte in mod constant. Procesul necesita timp si mai ales atentie la detalii. De asemenea, nu te gandi ca totul va iesi perfect din prima.
-
Dezvolta-ti o strategie de licitare. Decide-te asupra stilului ideal de abordare a ofertei. Tine cont si de tipul licitatiei, dar si de renumele companiei pe piata. Orice ar fi, evita adresarile agresive. Nu licita prea devreme sau prea des. Asteapta momentul potrivit pentru a intra in competitie.
-
Nu ezita sa ceri ajutorul unui specialist in domeniu cu privire la modalitatea de efectuare a licitatiei. Daca nu vrei sa dai gres, cel mai bine ar fi sa colaborezi cu o echipa recunoscuta pe piata pentru serviciile profesionale pe care le ofera.
Licitatiile online
Una dintre cele mai avantajoase moduri de a licita ramane cea prin intermediul platformelor online. Este o solutie mult mai rapida - care nu consuma timp si nici nu poate fi limitata de locatia fizica. Totul se desfasoara online, conform reglementarilor nationale de siguranta. Totusi, nu inseamna ca nu e necesar sa verifici inainte reputatia platformei. Citeste recenzii online si cere parere altor participanti - numai asa poti afla informatii relevante si trucuri utile pentru urmatoarele licitatii.
Mai apoi, al doilea lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti creezi un cont pe platforma respectiva. Inainte de a participa, confirma-ti identitatea si familiarizeaza-te cu interfata si instructiunile de licitare. Tine cont de toate situatiile neplacute care pot aparea si gaseste-le rezolvari. Inainte de licitatie, asigura-te ca ai o conexiune stabila la internet si ca platforma respecta intocmai prevederile internationale de gestionare a datelor cu caracter personal.
Nu in ultimul rand, ar trebui sa iei in calcul produsele sau serviciile pentru care urmeaza sa licitezi. Iata, asadar, cateva sfaturi pe care sa le urmezi in functie de bunurile pe care vrei sa le obtii in urma unei
licitatii online:
-
Proprietati imobiliare - Pregateste-te sa prezinti o dovada a fondurilor disponibile, mai ales in cazul licitatiilor imobiliare competitive.
-
Bunuri de lux - Pentru obiecte rare sau de valoare mare, poti lua in considerare angajarea unui expert care sa te ajute cu evaluarea si strategia de licitare.
-
Bunuri second-hand - Tine cont de eventualele costuri de reparatie sau reconditionare atunci cand stabilesti bugetul maxim.
Urmaresti de ceva timp ofertele de licitatii, dar nu ai participat pana acum? Nu trebuie sa astepti cel mai bun contract, ci sa-ti evaluezi corect nevoile si asteptarile.
Indicatiile de mai sus te vor ajuta sa obtii succesul si sa faci o achizitie de lunga durata. Aplica-le si tu si bucura-te de investitie!