Cum ne va fi influentata viata de schimbarea climei
schimbareclimaviataalbineuragane
Un nou raport al Organizatiei Meteorologice Mondiale arata ca prima decada a secolului XXI a fost cea mai calduroasa din 1850 pana in prezent.
Noua din anii cuprinsi intre 2001 si 2010 s-au numarat printre cei mai caldurosi din istorie. Iar aceasta incalzire s-a accentuat in deceniul 2001 - 2010, comparativ cu deceniul anterior.
Este putin probabil ca aceasta tendinta sa sufere vreo modificare in viitor, tinand cont de cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera, potrivit Discovery. Furtunile puternice sunt pe primul loc pe lista fenomenelor la care ar trebui sa ne asteptam in urma incalzirii globale.
Aceasta este una dintre problemele aflate in stransa legatura cu schimbarile climatice, iar aici putem da ca exemple uraganele Katrina, Sandy sau tornadele din acest an din Oklahoma, toate aceste fenomene soldandu-se cu pierderi de vieti omenesti.
Raportul Organizatiei Meteorologice Mondiale arata ca deceniul 2001 - 2010 a fost cel mai activ din punct de vedere al ciclonilor tropicali din bazinul Atlanticului de Nord din 1855, cu 27 de furtuni, dintre care cea mai puternica a fost Katrina.
Majoritatea expertilor cred ca numarul cicloanelor tropicale ar putea sa scada, insa cele care vor veni vor fi mult mai puternice. Cresterea temperaturilor globale nu inseamna numai incalzire. Astfel, in regiunile desertice, aceasta inseamna seceta accentuata si riscul aparitiei unor focuri frecvente si mai grave.
In regiunile mai putin aride, temperaturile aflate in crestere vor determina cresterea cantitatilor de vapori de apa, ceea ce inseamna perioade mai lungi de ploi simultane cu un risc crescut de inundatii si alunecari de teren.
Agricultura, in impas
Expertii mai spun ca odata cu cresterea temperaturilor si a emisiilor de dioxid de carbon ar putea fi afectate recoltele, prin scaderea perioadei de timp in care semintele ajung la maturitate si, in acelasi timp, s-ar putea favoriza dezvoltarea buruienilor, mai degraba decat a cerealelor.
Trei tipuri de cereale - graul, porumbul si orezul - sustin consumul global de alimente, iar SUA ofera 30% din rezerva globala. Potrivit unui raport al guvernului american, cresterea aparitiei fenomenelor de mediu extreme va avea impact negativ asupra productiei de cereale.
Cresterea temperaturilor va afecta si animalele, constituind un factor de stres. Toti acesti factori vor afecta industria alimentara, determinand cresterea preturilor.
In viitor, cafeaua ar putea deveni un lux, ca urmare a raspandirii ciupercii ce distruge culturile de cafea. Cercetatorii spun ca locurile in care creste cafeaua arabica vor fi afectate de cresterile de temperatura, iar planta nu va mai putea fi cultivata in zonele respective.
Milioane de albine dispar din cauza schimbarilor climei
Un alt efect al incalzirii climei ar putea fi disparitia albinelor. Incepand din anul 2006, mai mult de zece milioane de stupi au disparut, in urma prabusirii coloniilor de albine, un fenomen caracterizat de disparitia brusca a acestora.
Schimbarile climatice ar constitui un alt factor negativ ce afecteaza viata albinelor. Orice modificare in perioadele lor de hibernare cauzata de clima le va afecta puternic.
In plus, modificarea climei poate sa aiba consecinte extrem de nefaste asupra sanatatii noastre, atingandu-i in primul rand pe oamenii saraci, cei foarte tineri si cei batrani si persoanele cu diverse infirmitati.
Verile din ce in ce mai calduroase pot face posibila raspandirea uunor boli grave de catre insectele purtatoare de virusuri, pot duce la cresterea cantitatii de polen care provoaca alergii si la diminuarea calitatii aerului.
Mai mult, ploile si inundatiile cresc pericolul aparitiei bolilor favorizate de apa si scad rezervele de apa potabila.