Cum isi pot recapata rosiile gustul de odinioara
rosii cu gustgust rosiirosii romanesti
Dintre toate legumele, in ultimii ani, cele mai putin gustoase au devenit tomatele. Rosiile romanesti, altadata celebre pentru gustul lor fantastic, care facea deliciul exportului si al papilelor gustative de la destinatie, au ajuns sa fie lipsite aproape total de gust.
Astfel, ele au ajuns la fel de fade precum rosiile de care, altadata, romanii nici nu s-ar fi atins, adica de cele importate din state certate de mai mult timp cu gustul.
Explicatia pierdeii gustului tomatelor ar fi tocmai ca, in ultimele decenii, procesul de selectionare a rosiilor a dus la modificari genetice care au facut din rosii legumele insipide de astazi.
Potrivit revistei Science, producatorii au acordat mai multa atentie formei, aspectului rosiei, coacerii uniforme a acestora si coacerii in acelasi timp.
Numai ca, asa cum se intampla de obicei, preocuparea pentru forma genereaza carente grave in ceea ce priveste continutul, grija prea mare pentru forma determinand modificari moleculare negative la nivelul gustului.
Mutatiile genetice au dus la producerea in cantitati mult mai mici a unei proteine, pe numele ei GLK2, foarte importanta in mecanismul fotosintezei.
Absenta acesteia a facut ca rosiile sa produca mai putine zaharuri si alte componente, cu influenta asupra gustului.
Mecanismul prin care rosiile au devenit aproape insipide a fost descoperit de o echipa de cercetatori ai Universitatii "Suleyman Demirel", din Turcia.
Din fericire, aceeasi specialisti sustin ca schimbarea este reversibila, o interventie in ceea ce priveste nivelurile de GLK2 putand readuce rosiilor calitatile gustative pierdute...