Cum isi petrec romanii timpul liber. Printre activitatile cele mai putin populare sunt participarea la evenimente culturale
timp liberiesiri orasactivitati timp libercititevenimente culturale
Romania este cunoscuta ca una dintre tarile cu un nivel mediu al fericirii (48/156 in lume, respectiv 22 in Europa), iar unul dintre factori poate fi petrecerea timpului liber.
Reveal Marketing Research a intreprins un studiu despre cum aleg romanii sa isi petreaca timpul liber. Studiul a fost aplicat pe un esantion reprezentativ de 1.002 persoane din mediul urban, 482 de barbati si 520 de femei, cu varsta de peste 18 ani.
Unul din patru romani iese in oras de 2 sau 3 ori pe saptamana, iar dintre acestia cei mai multi (31,3%) au intre 35-44 de ani. Stabilitatea financiara le ofera acestora posibilitatea de a se bucura de timpul liber.
De iesiri mai dese (4-6 ori pe saptamana) se bucura mai putin de unul din zece romani. In acest segment extrem de activ, femeile sunt de cinci ori mai numeroase decat barbatii, raportul fiind de un domn la cinci doamne.
Multi romani sunt mai ponderati, alegand sa iasa o data pe saptamana (16,1%) sau chiar mai rar, de 2-3 ori pe luna (17,4%). De asemenea, unul din zece romani nu obisnuieste sa iasa din casa deloc. In aceasta tipologie, se incadreaza fie cei foarte tineri (18-24) sau cei de peste 55 de ani.
Timp liber pe bani putini
Cele mai populare activitati in randul romanilor sunt si cele mai necostisitoare. Peste 50% dintre respondenti prefera sa asculte muzica, sa vizioneze filme, sa iasa la plimbare in parc, sau pur si simplu sa se relaxeze.
Gadgeturile joaca un rol important in petrecerea timpului liber. Romanii, in special tinerii si cei trecuti de 55 de ani (61,8%), adora sa se joace pe telefon, calculator sau consola. Indiferent de varsta, peste 40% din cei intervievati declara ca isi petrec orele libere accesand retele sociale.
Rezultate peste medie sunt la tinerii cu varsta mai mica de 25 de ani care adora sa gateasca, cel mai probabil si pentru a face economii, in timp ce adultii intre 35-44 de ani manifesta interes sporit pentru sport si miscare, fiind momentul cand apare frica de imbatranire.
Iesirile in oras sau vizitele la rude si prieteni sunt modalitati de relaxare si socializare preferate in general de jumatate dintre tineri. Pe masura ce inainteaza in varsta, romanii sunt mai putin interesati de aceste aspecte, ajungand sa fie alese doar de un sfert dintre respondentii mai batrani.
Numai unul dintre romani este pasionat de citit
Aproximativ unul din trei romani este pasionat de citit sau de calatorii, in timp ce doar unul din cinci alege sa faca drumetii sau fotografii, procentele fiind mai mari in randul tinerilor.
Dintre activitatile cele mai putin populare fac parte participarea la targuri, expozitii si evenimente culturale, frecventate de aproximativ unul din zece romani. Si aici, exista o participare mai mare a grupelor extreme (sub 25, sau peste 55 de ani) care au mai mult timp si interes.
Persoanele intre 25-55 de ani manifesta preferinte in medie sau sub medie pentru activitatile prezentate.
Potrivit concluziilor studiului, romanii prefera sa faca in timpul liber activitati simple, cat mai putin costisitoare. Jumatate aleg sa petreaca timpul in casa, mai ales femeile (54,5%). Nu exista un apetit pentru activitatile culturale, creative sau care sa le dezvolte noi abilitati sau sa le imbunatateasca sanatatea.
Foto: pixabay