Cum controlezi emotia?
emotiifericireenergiemeditatie
Acea stare afectiva intensa, asa cum defineste DEX-ul emotia, provocata de factori externi si caracterizata de perturbatii fizice si psihice bruste, este totusi greu de explicat in forul nostru interior.
E mai usor de simtit. Asemenea unui limbaj care actioneaza secret resorturile adanci ale fiintei noastre, imprastiind frica, manie, tristete sau bucurie. Patru ingrediente fundamentale care modifica starea interna a oricarei fiinte omenesti de pe aceasta planeta. Nu exista emotii specifice unei anumite rase, ci exista doar emotii vii. Care traiesc si se dezvolta, folosind ca ingrasamant materialul uman. Restul sunt doar... cuvinte. Cuvinte care incearca sa exprime acea stare.
Echilibrul sufletesc este destul de greu de obtinut atunci cand esti
victima permanenta a emotiilor. Asta nu inseamna sa fii asemenea unui robot, care actioneaza la comenzi protejate de parole secrete, ci sa-ti creezi un
cerc al emotiilor care te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea si sa evoluezi in viata pe care ti-o doresti. Sa-ti controlezi emotiile pozitiv, creand modele de reactie mentala favorabile sistemului tau nervos.
Emotiile, pozitive, negative, cum vrei sa le numesti, vin la pachet. Nu iti permiti sa renunti la unele din ele si sa te pacalesti crezand ca ai rezolvat situatia. Nu. Ar insemna ca blochezi toata linia de acces a
tuturor emotiilor. Ce poti face insa, este sa alegi... altfel. Ca sa nu ti se para ulterior ca stai cu
susul in jos. Mai concret, poti controla emotiile inteligent. Pana la urma, cheia este la tine si tu esti singurul care poate incuia sau descuia camara ce le tine captive.
Mai exact, care sunt metodele de actiune?
1. Sa-ti alegi anturajul cu grija, gravitand in jurul persoanelor pozitive.
2. Sa pastrezi o concentrare pe lucrurile care merg bine, asta insemnand sa te uiti la partea plina a paharului.
3. Sa eviti locurile in care nu te simti bine sau care transfera asupra ta o energie "neplacuta” , provocandu-ti reactii nedorite. Daca nu ai incotro sau nu depinde numai de tine asta, atunci incearca sa aduci imbunatatiri locului cu pricina. Un studiu feng shui te-ar ajuta putin in aceasta privinta.
4. O solutie infailibila este meditatia. Aceasta vindeca chiar si emotiile ce scartaie, ajutandu-te sa te reechilibrezi pe toate structurile.
5. Sa respiri. La indemana oricui. Daca zambesti, e perfect. Totusi, constientizeaza care e capacitatea plamanilor tai si care este procentul folosit de tine. Recalculeaza si... respira. Daca adaugi si o activitate mentala potrivita momentului (spre exemplu: "Fiecare inspiratie ajuta organismului meu sa se reechilibreze, fiecare expiratie ma ajuta sa elimin ceea ce este nefolositor pentru mine”), efectul este de ardere a tuturor energiilor negative. Aici intra si emotiile nedorite: frustrare, iritare, dezamagire, disperare, suferinta, durere, tensiune, ingrijorare... O lista lunga, pe care ar fi de dorit sa o inlocuiesti cu emotii care au ca numitor comun fericirea.