Cum au fost afectate femeile din Romania de izolare si de pandemie
romancele si pandemiafemei romania pandemieprobleme femei pandemie
Pandemia a schimbat, din multe puncte de vedere, modul in care romancele percep realitatea. Daca, inainte de criza sanitara, se gandeau, in primul rand, la cariera si mai putin la starea de sanatate, in 2021, perceptia s-a modificat semnificativ. Pentru 7 din 10 femei, sanatatea a devenit principala preocupare. De la modul in care arata fizic la prevenirea bolilor, natalitate si importanta unei familii sanatoase, romancele sunt mai focusate ca oricand pe rezultate concrete in viata personala
Anul 2020 a adus modificari semnificative in plan social. Dincolo de provocarile profesionale, izolarea impusa de masurile de restrictie a afectat semnificativ relatiile sociale, viata de familie, valoarea lor, in general, perceptia romanilor privind realitatea.
Printre efectele cele mai evidente se afla scaderea numarului casatoriilor, cauzata, in principal, de restrictiile COVID, cresterea numarului divorturilor si declinul semnificativ al natalitatii.
Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda clinicii Amca Medical, in randul a 350 de femei, 7 din 10 respondente au declarat ca pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viata.
64% dintre femei au fost afectate cel mai mult de izolarea impusa de masurile de restrictie. 58% au declarat ca munca de acasa a fost o corvoada si 26% au considerat teleworking-ul drept o masura pozitiva. 16% au evitat sa se pronunte in aceasta privinta. 68% au mentionat degradarea relatiilor sociale (familie, prieteni, rude) drept principal efect negativ.
Pandemia a schimbat radical obiceiurile femeilor
Daca, inainte de pandemie, femeile din Romania aveau un program de lucru strict, se imbracau, se machiau, se pregateau pentru job si socializau la locul de munca, odata cu pandemia, s-au trezit izolate acasa, nevoite sa lucreze online. O schimbare care a generat frustrari, dezamagiri si, in unele cazuri, probleme medicale, arata concluziile barometrului.
Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme in relatiile sentimentale. Pe cele casatorite sau aflate intr-o relatie in care locuiesc impreuna cu partenerul, pandemia le-a pus intr-o situatie inedita. 64% dintre ele au declarat ca statul in casa le-a facut sa-si cunoasca mai bine partenerii. Numai 14% au declarat ca aceasta situatie nu a adus niciun fel de schimbari in relatie.
Daca, inainte de pandemie, se vedeau mai mult seara si in weekend, odata cu restrictiile, partenerii a trebuit sa locuiasca impreuna, sa se cunoasca mai bine. Munca de acasa, problemele de spatiu, cele gospodaresti, frustrarile generate de izolare au afectat puternic unele cupluri, de unde si numarul foarte mare de divorturi. Pe altii, insa, pandemia i-a unit, i-a facut mai apropiati, i-a determinat sa conceapa copii, iar 2021 va fi un an in care se vor naste mai multi copii decat in anul precedent, arata cercetarea.
Pentru femeile neimplicate intr-o relatie, pandemia a generat, in principal, efecte negative. 82% au declarat ca, in 2020, le-a fost dificil sa-si gaseasca un partener. 43% au apelat la serviciile online, 38% au iesit la intalniri si 24% au inchegat o relatie pe care o considera serioasa.
Sanatatea este pe primul plan
Printre altele, pandemia le-a facut pe femei sa fie mai atente la sanatate ca oricand. Intrebate cat de des mergeau la medic inainte de pandemie, 61% au declarat ca doar cand aveau nevoie, 21% o data pe an, 11% se prezentau la controale medicale trimestrial si numai 7% ajungeau la medic o data pe luna.
Pandemia, cu provocarile ei, le-a determinat sa-si reevalueze perceptia legata de prezenta la medic.
Astfel, 83% dintre respondente au trecut pe lista de prioritati, pentru 2021, pe primul loc starea de sanatate, incluzand si starea fizica, urmata de locul de munca (67%), relatie (54%), familie (47%) si activitatile gospodaresti (41%). De asemenea, tot mai multe femei sunt interesate de imaginea personala (31%).
Intrebate ce isi propun, din punct de vedere al starii de sanatate, 52% dintre femei au declarat ca vor sa mearga la medic trimestrial, 23% lunar si 17% cand au nevoie. Numai 8% au evitat sa raspunda la aceasta intrebare.
Copii, o provocare in 2021
Dupa un 2020 cu un record negativ in privinta natalitatii, perceptia romancelor legata de acest subiect pare ca se schimba.
54% dintre femeile care nu au copii, chestionate in cadrul barometrului, spun ca si-ar dori sa ramana insarcinate, chiar si in conditiile grele de pandemie. Numai 23% spun ca nu iau in calcul o sarcina, iar restul au evitat sa raspunda.
Romancele privesc viitorul cu optimism, 78% dintre ele fiind de parere ca vom depasi pandemia in 2021 si ca lucrurile vor reveni la normal.
Un alt aspect interesant este ca 57% dintre respondente sunt decise sa revina la serviciu si numai 21% vor sa lucreze in continuare de acasa.
"Munca de acasa a reprezentat o solutie de criza dar prea putin sunt femeile care vor sa mai stea acasa dupa pandemie. Nevoia de socializare, de a iesi din casa, de a reveni la obiceiurile vestimentare & beauty, sunt tot mai puternice si, probabil, vor genera un plus pe zona de consum incepand din a doua parte a anului. Cu optimism, cu planuri, cu dorinta de a depasi aceasta criza, femeile vor reprezenta un factor determinant, din punct de vedere social, pentru relansarea economica", a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
Barometrul a fost realizat in perioada 12-20 februarie 2021, pe un esantion de 350 de femei, prin chestionare online, e-mail si telefonica. Focus grupul a fost reprezentat de femei cu varste intre 21 si 52 de ani, angajate in companii din diverse domenii, de la retail, productie si vanzari la educatie, sistemul medical, beauty si cultura.
Foto: pexels.com