Cum ar putea arata bateriile viitorului datorita unei inventii
suabateriitesla model sviitorlitiu-ion
In acest moment, bateriile cu litiu-ion sunt utilizate pentru toate gadgeturile, fie ca este vorba de telefoane mobile sau tablete de ultima generatie. Acestea sunt folosite inclusiv pentru masini si avioane, insa prezinta si unele dezavantaje.
O noua inventie a expertilor din SUA are sanse sa modifice bateriile viitorului. Cercetatorii de la UNC Chapel Hill au demarat o cercetare in care doreau sa gaseasca un material ce trebuia folosit in industria navala, scrie Wired.
Acestia au observat ca materialul denumit perfluoropolieter (PFPE) are capacitatea de a dizolva sarea de litiu, ceea ce inseamna ca el poate produce conductivitate in baterii. Expertii spun ca majoritatea polimerilor nu se amesteca cu sare, dar acesta are puterea sa o faca.
In plus, acesta nu ia foc, ceea ce reprezinta un alt avantaj in fata bateriilor cu litiu-ion din prezent. Cele de acum pot lua foc din cauza unui electrolit denumit dimetil-carbonat (DMC).
Ulterior, expertii au combinat perfluoropolieterul cu polietilenglicolul (PEG), acestea putand functiona ca un electrolit in bateriile reincarcabile.
Potrivit sursei citate, bateriile facute cu ajutorul acestor substante sunt mult mai performante, mai eficiente si chiar mai sigure decat cele din prezent.
Specialistii afirma ca in cazul masinilor si avioanelor, polimerii din bateriile lor de dimensiuni mari prezinta riscul de a provoca un incendiu.
De exemplu, situatiile in care masina electrica Tesla Model S a luat foc in SUA in mai multe cazuri sunt deja cunoscute, astfel de incidente fiind identificate si la avioanele de tip Boeing.
Totusi, noua inventie ar putea ajunge pe piata peste mult timp, specialistii anuntand ca vor continua studiile in aceasta privinta.