Cum alegem corect bradul de Craciun si ce trebuie sa facem pentru a-l mentine proaspat
brazi craciunpomi craciundecorare brad craciun
Impodobirea bradului de Craciun este una dintre putinele bucurii care ne-au mai ramas. De ce au ales triburile germanice de la care a fost preluat obiceiul, bradul si nu alta specie? Pentru ca forma triunghiulara a bradului simbolizeaza Sfanta Treime, iar ornamentele din el inseamna cunoastere si bogatie, amintind de marul sacru din Gradina Edenului.
Aproximativ 92% dintre romani au obiceiul de a impodobi bradul de Craciun. Dintre cei care impodobesc bradul, jumatate aleg un brad natural, 37,4% prefera bradul artificial, iar 2,3% brazi tinuti in ghiveci si tot 2,3% impodobesc bradul din curtea casei.
Chiar si in zilele noastre tot mai agitate, impodobirea bradului de Craciun a ramas una dintre cele mai iubite datini, la fel de importanta ca asteptarea lui Mos Craciun.
Tocmai de aceea, alegerea bradului de Craciun si ingrijirea acestuia presupun multa atentie. Iata la ce trebuie sa fiti atenti cand porniti sa cumparati un brad.
Care sunt cele mai cunoscute specii de pomi de Craciun
Cel mai cunoscut este bradul Abies, care isi pastreaza timp indelungat prospetimea si, in acelasi timp, avand ramuri solide, este numai bun pentru ornamentele grele. Un alt avantaj este ca, desi pomul a fost taiat cu mult inainte de a fi cumparat, continua sa umple casa cu parfumul inconfundabil.
Foarte apreciat este si bradul argintiu pentru ca este rezistent la caldura, fum si praf, deci este foarte usor de intretinut. Bradul argintiu a fost prima specie de arbore care a devenit pom de Craciun. Bradul argintiu poate fi tinut in gradina sau in ghiveci, ani la rand si astfel puteti economisi sume importante de bani in fiecare an.
Alte specii de brad sunt Fraser, de culoare albastru-verde si cu un miros placut, Douglas si bradul balsamifer. Douglas are ace moi, verzi sau verzi-albatrui in nuante inchise. Cand sunt zdrobite, acele lui degaja un parfum dulce. Este una dintre cele mai importante specii de pomi de Craciun din SUA. Bradul Douglas este cel mai inalt conifer. In 1939, seful serviciului forestier american a estimat la 120 de metri inaltimea unui exemplar, cu o masa lemnoasa de 515 metri cubi.
In schimb, bradul balsamifer este de talie mica, ajungand la maturitate la o inaltime de 50-100 de centimetri. Acest soi este un conifer rezistent la poluare si la temperaturile scazute si se planteaza pentru amenajarea si decorarea gradinilor si parcurilor.
Nu numai brazii pot servi drep pom de Craciun, ci si molizii. Deosebirile principale fata de brad sunt culoarea scoartei, aspectul coroanei arborilor maturi si morfologia frunzelor. In tara noastra, molidul ocupa 22% din suprafata de peste un milion de hectare a fondului forestier.
Dintre speciile de molid, cel alb este excelent pentru a sustine ornamentele. Este o specie nativa din America de Nord si are ace rigide, cu varf bont. Are un excelent colorit verde-albastrui deschis. Retentia acelor este mult mai buna decat in cazul altor molizi.
Alte specii sunt molidul canadian, care raspandeste un parfum intens si ramane verde mult timp si molidul norvegian, cunoscut si sub denumirea de molid european sau brad rosu. Este cel mai des intalnit in zonele de deal si de munte, la altitudini de 400-1.900 de metri.
Ce sa luati in calcul cand alegeti bradul
Masurati spatiul in care urmeaza sa fie amplasat. Marimea bradului trebuie sa fie pe masuta spatiului in care va sta. Masurati bradul cu atentie inainte de a-l alege, tinand seama ca suportul va adauga 15-20 cm la lungimea totala.
Tineti cont ca ornamentele lunguiete sau voluminoase nu vor avea destul spatiu intr-un brad cu crengile foarte dese. Daca aveti decoratiuni in forma de turturi si globuri voluminoase, ar fi bine sa alegeti un brad cu crengi mai putin dese.
Cumparati bradul din cel mai proaspat lot adus de vanzator si faceti un test al ramurilor sau ale acelor pentru a le verifica prospetimea.
Cautati o pepiniera, care taie brazii controlat, dupa care planteaza altii. Dupa Sarbatori, faceti tot posibilul sa reciclati bradul, nu-l aruncati pur si simplu.
Luati in considerare si brazii artificiali, care sunt usor de instalat si dezinstalat si pe care-i puteti pastra impodobiti cat timp doriti, iar efortul cu achizitia si montajul este minim.
Cum sa verificati prospetimea unui brad
Solutia cea mai simpla pentru a testa prospetimea bradului este sa frecati o crenguta intre degete. Acele trebuie sa ramana pe loc, iar creanga sa se poata plia usor; daca se rupe, treceti la urmatorul.
Examinati aspectul acelor de brad. Acestea trebuie sa fie lucioase si verzi. Daca au o culoare spre bej-maro, bradul este aproape uscat.
Prindeti bradul de tulpina si scuturati-l. Daca ii cad acele, nu ar trebui sa-l cumparati.
Tulpina si crengile trebuie sa fie lipicioase, iar pe mana ar trebui sa va ramana urme de seva. In caz contrar, inseamna ca bradul a fost taiat de prea mult timp. De asemenea, crengile trebuie sa fie elastice.
Luati cu voi manusi rezistente, ca sa nu va accidentati in timp ce transportati bradul. Pentru a nu-l deteriora in timpul transportarii, infasurati-l intr-o panza groasa sau intr-o patura veche.
Inainte de a-l instala, tineti bradul in aer liber cateva ore, apoi, ciopliti 8-10 cm din scoarta trunchiului si puneti pomul intr-o galeata cu apa. Pentru ca bradul sa aiba o viata mai lunga, puneti in apa o pastila de aspirina, un pic de sare si o lingura de zahar.
Pentru a creste durata de viata a bradului de Craciun, puteti sa-l asezati intr-o galeata cu nisip umed, pe care sa-l udati o data la 2-3 zile.
Este recomandat ca bradul sa stea mai intai intr-un spatiu racoros si bine luminat si, ulterior, sa-l puneti in camera in care va sta pana la sfarsitul sarbatorilor.
Locul pomului trebuie sa fie cat mai departe de calorifere, soba, camin sau semineu. Este necesar ca spatiul sa fie cat mai des aerisit.
Evitati asezarea bradului in zone intens circulate ale casei, unde ar putea fi lovit sau rasturnat sau unde cineva ar putea sa se impiedice de instalatia de lumini.
Cum sa impodobiti bradul cu putin efort
Daca ati ales un brad natural, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa fixati tulpina in suportul de brad, pe care il puteti masca folosind beteala, hartie de cadouri sau folie de aluminiu.
Primele ornamente pe care trebuie sa le asezati in brad sunt instalatiile luminoase, incepand din varf spre baza. Folositi instalatii cu becuri LED pentru ca au avantajul de a nu se incalzi si alegeti intotdeauna instalatii cu becuri albe sau transparente, intrucat lumina alba e absorbita cel mai usor. Lumina colorata supune copacul la un efort suplimentar pentru fotosinteza.
Opriti instalatia de beculetele cand iesiti din casa sau cand mergeti la culcare.
Continuati impodobirea cu globuri clopotei, fundite, figurine, lumanari, bomboane in staniol, aranjand ornamentele cat mai simetric si uniform pe suprafata bradului.
Urmeaza asezarea betelei, care poate fi de marimi si culori diferite. Puteti aseza beteala drept, pornind din varf pe toata lungimea bradului, sau in forma de cerc, inconjurandu-l. Beteala poate acoperi zonele in care nu exista prea multe decoratiuni si poate masca anumite defecte ale crengilor.
Ultimul pas in impodobirea bradului este ornamentul din varf. Daca ornamentul este prea inalt, puteti taia putin din varful bradului, avand grija sa nu daramati bradul. Folositi o scara sau un scaun stabil si nu va sprijiniti de crengi.
Ornamentele voluminoase, desi par, la prima vedere, incomode si inestetice, vor da un aspect spectaculos bradului. Daca alegeti globuri sau decoratiuni mari, nu folositi foarte multe.
Decoratiunile speciale si atipice va ajuta sa obtineti un efect unic. Investiti in ornamente deosebite, figurine din cristal, ingerasi sau reni. Ornamentele din cristal si sticla reflecta frumos culorile, mai ales daca sunt asezate langa luminite.
In functie de modul in care este amenajat spatiul in care asezati bradul, puteti urma acelasi stil si pentru decorarea acestuia, pentru a nu crea discrepante vizuale.
Figurinele din diverse materiale, florile, spiridusii sau casutele din turta dulce sunt folosite tot mai des pentru impodobirea bradului.
Alegeti decoratiuni, globuri, beteala, fundite sub sau supradimensionate, margele si luminite cat mai apropiate ca ton, nuanta si stil. Exista ornamente dintre cele mai fanteziste si atipice: flori, pene, figurine de diferite dimensiuni, pe care le puteti integra in decorul bradului, fara a-l supraincarca.
Insa, cele mai interesante decoratiuni de Craciun sunt cele realizate chiar de voi impreuna cu copiii, din materiale cat mai simple si mai colorate. Oferiti-le celor mici diverse materiale de lucru si lasati-va uimiti de rezultat.
Stilul minimalist, nordic, este potrivit mai ales intr-un spatiu generos, cu un design cat mai simplu si elegant, in culori neutre. Daca vreti sa decorati bradul de Craciun in acest stil, alegeti globuri albe sau argintii, nu foarte multe.
Culorile pe care le alegeti pentru decorarea bradului trebuie sa se asorteze cu draperiile, covoarele, mobila din casa. Si ambalajele cadourilor de sub brad ar trebui sa fin in aceleasi culori.
Brad natural sau artificial?
Exista foarte multe pareri pro si contra. Daca aveti probleme in a va decide asupra achizitionarii unui pom natural sau a impodobirii celui artificial, luati in calcul avantajele si dezavantajele.
Daca preferati brazii artificiali, inainte sa procurati unul testati durabilitatea crengilor si pe cea a acelor.
Aveti grija la materialul din care este fabricat bradul. Brazii cu ace confectionate din hartie speciala arata bine, insa nu sunt prea durabili. Cel mai durabil material pentru ace este PVC-ul.
Brazii artificiali de calitate inferioara pot elimina substante chimice nocive. Sub influenta luminii, lumanarilor, acest efect negativ se poate intensifica, asa ca cereti un certificat de calitate. De asemenea, pomul trebuie sa fie rezistent la foc. Tehnologiile moderne contribuie la reducerea oricaror riscuri care ar duce la producerea unui incendiu.
Un brad artificial de calitate este, de obicei, realizat din polimeri, cu adaos de substante speciale care previn izbucnirea focului.
Un brad artificial poate fi folosit de mai multe ori. Climatul economic actual face ca brazii artificiali sa fie mai atractivi pentru cine vrea un produs care dureaza mai multe sezoane. Tot bradul artificial va da posibilitatea de a muta fiecare ramura in functie de nevoile de design si decorare.
De asemenea, strangerea unui pom artificial este mult mai usoara decat eliminarea unui copac real.
In acelasi timp, majoritatea copacilor artificiali sunt fabricati din policlorura de vinil (PVC), un plastic nebiodegradabil, astfel incat nu prea sunt prietenosi cu mediul. Totodata, un brad artificial nu emana parfum. O mare parte din bucuria de a avea un pom natural de Craciun se reduce la mirosul specific al acestuia.
In ce priveste pretul, brazii artificiali pot costa la fel de mult ca si cei naturali. In acelasi timp, vei mai multi oameni au un atasament nostalgic fata de pomii de Craciun reali si gasesc in cumpararea unui brad natural un ritual foarte indragit de sarbatori.
In ceea ce priveste bradul natural, acesta presupune ace cazute pe podea, ceea ce implica o aspirare mult mai frecventa decat in mod normal. Cand trec sarbatorile, la fiecare colt de strada zac brazi aruncati. De aceea, ar trebui sa ne familiarizam cu programele de preluare a brazilor si folosirea lor in constructii sau ca lemn de foc.
Cum sa mentinei prospetinea bradului
Multa lume prefera livrati intr-un ghiveci suficient de mare ca sa-i ajute sa reziste o perioada mai lunga de timp. Un astfel de brad nu va pierde ace si nu se va usca repede, daca aveti grija de el.
El trebuie tratat ca orice planta de apartament, ferit de bataia directa a razelor de soare, asa ca nu il asezati in dreptul ferestrei. Asigurati-va ca vasul in care vine bradul are un rezervor cu apa, pe care sa o schimbati regulat.
Apa de la robinet e foarte buna pentru intretinerea bradului. Atunci cand un pom de Craciun este taiat, mai mult de jumatate din greutatea sa este apa. Cu o ingrijire adecvata, puteti mentine calitatea copacului pe toata sarbatorilor.
Daca nu este livrat in ghiveci, asezati pomul intr-un recipient prevazut cu un rezervor de apa, acesta fiind cel mai eficient mod de a-i mentine prospetimea si de a minimiza problema pierderii acelor. Folositi un ghiveci cu o capacitate suficienta de apa pentru marimea copacului si un suport care se i potriveste.
Faceti o taietura de aproximativ 1,30 cm grosime la baza trunchiului inainte de a pune pomul in recipient. Sectiunea trebuie sa fie perpendiculara cu axa trunchiului, nu in unghi, sau in forma de V, pentru ca il veti face mult mai dificil de stat in picioare si fixat in pamant si, de asemenea, acest gen de taietura reduce cantitatea de apa care ajunge efectiv la arbore.
Dupa ce aduceti bradul in acasa, asezati-l in apa cat mai repede posibil. Multe specii pot cere apa si la 6-8 ore dupa taiere. Nu zdrobiti suprafata taiata si nu o murdariti. Daca este necesar, arborele poate fi stocat temporar pentru mai multe zile intr-un loc racoros. Asezati trunchiul proaspat taiat intr-o galeata cu apa. Temperatura apei utilizate nu este foarte importanta si nu afecteaza absorbtia de apa.
Verificati recipientul zi de zi pentru a va asigura ca nivelul apei nu scade mai jos de baza copacului.
Tineti pomul departe de surse majore de caldura (seminee, incalzitoare, guri de aerisire calda, raze solare). Diminuarea temperaturii in camera unde il fixati va incetini procesul de uscare, si astfel consumul de apa va scadea considerabil in fiecare zi.
Foto: pexels.com