Intr-o lume dominata de barbati, Laura Bassi a reusit sa-si faca loc in istorie ca fiind una dintre primele femei de stiinta ale lumii. Viata si cariera ei notabila au demonstrat ca talentul, pasiunea si determinarea pot depasi barierele de gen si pot schimba cursul istoriei.
Laura Bassi s-a nascut in 1711 in Bologna, Italia, intr-o epoca in care accesul femeilor la educatie si cariere in domeniile stiintei erau extrem de restrictionate. Cu toate acestea, ea s-a dovedit a fi o exceptie notabila. Laura a fost educata de catre unchiul ei, calugarul Lazzaro Spallanzani, care a recunoscut si a incurajat talentul ei remarcabil in matematica si filozofie.
A urmat cursurile Universitatii de la Bologna, acolo unde a si obtinut titlul de doctor in anul 1732. A fost prima femeie din lume care a obtinut un doctorat in stiinta si a doua femeie care a obtinut un doctorat in filosofie, prima fiind Elena Cornaro Piscopia. Nu a mai durat mult apoi pana a inceput sa lucreze la Universitate, devenind astfel prima profesoara salariata din intreaga lume.
Cu sprijinul unchiului ei, Laura a invatat limba latina si a studiat cele mai recente lucrari stiintifice ale vremii. La varsta de 20 de ani, ea a tinut prima ei prelegere publica la Universitatea din Bologna, impresionandu-i pe cei prezenti prin profunzimea cunostintelor sale si abilitatile de predare. Aceasta prelegere a fost un prim pas important in cariera sa academica.
Lucrurile nu au fost insa deloc usoare pentru Laura Bassi, nici macar dupa ce a devenit profesoara in cadrul Universitatii din Bologna. Si asta pentru ca universitatea era de parere ca femeile ar trebui sa aiba vieti private. Ea a fost nevoita sa lupte cu prejudecatile de gen si sa se confrunte cu critici care incercau sa minimizeze realizarile sale.
Astfel, Laura Bassi s-a simtit mult mai restrictionata in a tine prelegeri publice fata de colegii ei de sex masculin. Atat cat a lucrat la Universitate, Laura Bassi a militat pentru un tratament egal pentru barbati si femei, insa fara prea mari rezultate. Cu toate acestea, pasiunea ei pentru stiinta, dorinta de a invata si de a impartasi cunostintele au ramas neclintite.
Laura Bassi a trait o viata plina de realizari si devotament pentru stiinta. Ea a deschis calea pentru generatiile viitoare de femei care au dorit sa urmeze o cariera in domeniul stiintei si educatiei. Eforturile ei au fost recunoscute si apreciate in intreaga lume, Laura Bassi ramanand un deschizator de drumuri pentru femeile din stiinta si nu numai. Bassi a murit in 1778, la varsta de 66 de ani.
Citeste si De la viziune la realitate: Cum si-au facut banii cei mai bogati oameni din lume
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212