Pe 15 iunie 1889, Mihai Eminescu a incetat din viata in Casa de sanatate a medicului Alexandru Sutu, situata pe strada Plantelor din Bucuresti. Cauza oficiala a decesului a fost atribuita sifilisului, o afectiune de care poetul se presupune ca ar fi suferit in ultimii sase ani ai vietii sale. Cu toate acestea, in presa vremii au circulat speculatii cu privire la posibilitatea unei asasinari a poetului, sugerand ca ar fi murit ca urmare a unei lovituri la cap.
In timp ce aceasta posibilitate pare destul de neplauzibila, o alta varianta a iesit la iveala recent. 12 dintre cei mai importanti medici romani au reevaluat circumstantele in care a avut loc decesul poetului Mihai Eminescu, ajungand in cele din urma la o concluzie extrem de interesanta.
Dupa o analiza amanuntita a tuturor documentelor legate de starea sa de sanatate din ultimii sase ani de viata, specialistii concluzioneaza ca Mihai Eminescu nu a murit din cauza sifilisului. Totusi, exista posibilitatea ca inima sa sa fi cedat in urma tratamentului cu mercur, afectiunii bipolare de care suferea si obiceiului sau de a fuma.
„Au luat toate documentele, toata descriptia bolii si au constatat ca un bolnav de sifilis nu trece prin ce a trecut Eminescu si nu a avut simptomele respective”, declara Eugen Simion, academician.
„Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat, pe vremea aceea nici nu se putea documenta. Era interpretat pe semnele clinice, pe contactul sexual, pe fenomenele cutanate ce apareau dupa contactul sexual la un interval de timp”, adauga Eduard Apetrei, medic cardiolog.
Academicianul Victor Voicu, expert in farmacologie si toxicologie, indica faptul ca in raportul autopsiei poetului nu sunt mentionate leziunile cerebrale caracteristice sifilisului. Acest lucru sugereaza ca tratamentul cu mercur, utilizat in acea perioada, nu ar fi avut efecte benefice.
Specialistii adunati de Academia Romana au concluzionat ca Mihai Eminescu suferea de o ateroscleroza precoce si avea o personalitate de tip bipolar, factori care, alaturi de tratamentul inadecvat si de propriile sale vicii, ar fi accelerat declinul sau. Este foarte probabil ca poetul a decedat din cauza unui infarct.
„M-am documentat in primul rand asupra efectelor produse de intoxicatia cu mercur pe aparatul cardiovascular. Din rapoartele medicale reiese ca el avea palpitatii, ca se plangea de dureri toracice, deci putea sa fie angina, ca nu mai putea urca, oboseala, efortul si ca a avut lesinuri. El a avut o suferinta si cardiovasculara. Era fumator, avea factor de risc major”, a mai spus prof. univ. dr. Eduard Apetrei.
Citeste si: Trei recorduri incredibile privind persoanele nascute pe 29 februarie
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si