Cu o floare pentru o femeie nu se face primavara (si nici egalitate de gen)
ziua femeiisarbatorire 8 martiedrepturile omuluidrepturi femeiegalitate sanseegalitate drepturi
Dupa cateva sute de zile in care poate ca nu s-au deranjat cu prea multe vorbe si fapte bune, de 8 martie, domnii se-ntrec in a-si ridica-n slavi mamele, surorile, sotiile, iubitele, prietenele si-n a le acoperi cu flori, cu poleiala de bomboane, parfumuri, bijuterii.
Fleacuri sau nu, toate acestea s-ar putea sa nu valoreze cat aprecierea constata ca partenere egale de viata, de serviciu, de afaceri. In ciuda progreselor, nu exista stat care sa se laude ca, intre granitele sale, egalitatea de gen este deplina.
Ziua internationala a femeii, a fost, initial, Ziua internationala a drepturilor femeii, din moment ce a fost stabilita ca urmare a miscarilor sociale legate de conditiile de munca, de la inceputul secolului XX.
Atunci, femeile cereau dreptul la locul de munca, la formarea profesionala, la eliminarea discriminarii la locul de munca, dreptul de vot, dreptul de a ocupa o functie publica. Daca acestea doua din urma au fost obtinute, primele raman deziderate, inclusiv in tara noastra.
Ivana Radacic, membra a grupului de lucru al ONU privind discriminarea impotriva femeilor si fetelor, a declarat ca, in Romania, exista inca o problema cu asigurarea unui standard adecvat de viata pentru toate femeile si fetele, in special in comunitati rurale, fiind afectate, in primul rand, gospodariile rome. Sunt probleme si cu asigurarea accesului la locuri de munca decente pentru femei si fete si se inregistreaza si discriminare la locul de munca, incluzand hartuirea sexuala.
Radacic a semnalat si nereguli privind asigurarea accesului la servicii medicale, in special in cazul femeilor din zone mai sarace, afectand disproportionat femeile si fetele rome.
In ce priveste normele culturale, ca in multe tari, se inregistreaza stereotipuri legate de gen, femeile fiind vazute, in primul rand, ca avand grija de copii in gospodarie.
Din fericire, exista si vesti bune: femeile ocupa 31,2% dintre pozitiile de management locale, peste media globala, Romania clasandu-se inaintea Germaniei, Cehiei, Danemarcei, Olandei, potrivit celui mai recent studiu KeysFin Leadership feminin in Romania.
Tara noastra sta bine si la diferentele de salarizare intre barbati si femei, avand cel mai mic decalaj salarial din intreaga Uniune Europeana.
De asemenea, cele mai recente date ale Oficiului National al Registrului Comertului arata ca numarul femeilor actionari sau asociati in firmele din Romania era, la finele lunii ianuarie 2020, de 536.562, acestea avand o pondere de 37,46% in total actionari sau asociati.
Foarte frumos, caci independenta financiara fata de barbati le face pe doamne si domisoare egalele acestora.
Cu toate acestea, la noi, in anul 2020 - in conditiile in care ne umflam in piept ca suntem democratie, stat de drept, stat civilizat - fiinte umane sunt tratate inuman.
De 1 si 8 martie, soferitele primesc de la politisti martisoare si flori, in schimb, cand vine vorba ca o femeie, nici macar condamnata, ci suspecta, sa fie tratata uman, nu primeste asta nici macar din partea altei femei...
De fapt, in cel mai nediscriminator mod, drepturile omului nu tin seama de gen. Omul este om...
Acum cativa ani, un cetatean norvegian a impuscat mortal cateva zeci de persoane si a cauzat moartea altora in urma detonarii unei bombe in centrul capitalei tarii sale. In total, individul a curmat 77 de vieti.
Fapta extrem de grava, nu? Cu toate acestea, respectivul a fost tratat ca un… om. Nu a fost linsat, nu a fost batjocorit, nu a fost umilit si, in cele din urma, a fost condamnat la numai 21 de ani de inchisoare, intrucat asta este pedeapsa maxima prevazuta in Norvegia, stat care probabil ca nu-si inchipuia ca vreunul dintre cetatetii sai ar putea comite crime in masa.
Poate ca, de multe ori, din cauza faptelor abominabile pe care le-au comis, unele fiinte sau asa-zise fiinte ar merita sa fie tratate ca niste nefiinte.
Numai ca un astfel de tratament ar descalifica tocmai fiintele umane veritabile. Care ar mai fi, atunci, diferenta intre ele insele si "bestia"/bestia pe care o condamna?
Foto: pixabay