Craciunul in jurul lumii: Cum sarbatoresc oamenii aceasta sarbatoare in diferite tari
craciunulcraciun 2023traditiiobiceiuri de craciunmos craciunajunul craciunuluicraciunul in jurul lumii
Craciunul este o sarbatoare universala, care aduce bucurie si lumina in casele oamenilor din intreaga lume.
Cu toate acestea, felul in care este sarbatorit difera de la o tara la alta, in functie de traditiile si obiceiurile locale. In acest articol, vom explora cateva dintre cele mai interesante si unice moduri in care oamenii sarbatoresc Craciunul in jurul lumii.
Filipine:
Incepem calatoria noastra in Filipine, unde Craciunul este sarbatorit timp de aproape patru luni, incepand cu luna septembrie. Aceasta este cea mai lunga perioada de sarbatori de Craciun din lume. In Filipine, oamenii isi decoreaza casele cu parol - o stea luminoasa care simbolizeaza Steaua Betleemului. De asemenea, sarbatorile de Craciun includ si Misa de Gallo, un sir de noua slujbe de dimineata, care incep pe 16 decembrie si se incheie in Ajunul Craciunului.
Austria:
In Australia, Craciunul are loc in plina vara, astfel ca traditiile sunt adaptate la clima calda. In loc de brad, australianii folosesc in general eucaliptul sau feriga pentru a decora casele. Masa de Craciun include adesea fructe de mare, iar in loc sa stea in casa, multi australieni aleg sa petreaca timpul pe plaja sau sa organizeze un picnic in aer liber.
Islanda:
In Islanda, Craciunul este sarbatorit intr-un mod cu totul special, cu 13 "Yule Lads" care aduc daruri copiilor. Acestia sunt niste spiridusi care se aseamana cu Mos Craciun si care, in fiecare noapte, incepand cu 12 decembrie, isi lasa darurile in pantofii copiilor care au fost cuminti. De asemenea, in Islanda exista si o legenda despre o creatura infricosatoare numita Gryla, care mananca copiii neascultatori.
Italia:
In Italia, in locul lui Mos Craciun, cea care aduce darurile copiilor este o vrajitoare buna numita La Befana. Potrivit traditiei, ea isi face aparitia in noaptea de 5 ianuarie, zburand pe o matura si lasand cadouri in sosetele copiilor. De asemenea, in Italia, se sarbatoreste si "La Vigilia", o masa traditionala in Ajunul Craciunului, care consta intr-un meniu bogat in peste si fara carne.
Mexic:
In Mexic, Craciunul este sarbatorit cu o procesiune numita Las Posadas, care reprezinta calatoria Mariei si a lui Iosif in cautarea unui adapost pentru a se naste Iisus. In timpul acestei procesiuni, oamenii se costumeaza si merg din casa in casa, pana cand gasesc un loc in care sa sarbatoreasca nasterea lui Iisus. De asemenea, in Mexic, oamenii obisnuiesc sa decoreze casele cu piñatas in forma de stea, care simbolizeaza Steaua Betleemului.
Etiopia:
In Etiopia, Craciunul este cunoscut sub numele de Ganna si este sarbatorit in mod diferit fata de restul lumii. In loc de brad, oamenii isi decoreaza casele cu frunze de palmier si trandafiri. In aceasta tara, Craciunul este marcat de slujbe religioase si de postul care precede sarbatoarea. Masa de Craciun include traditional injera, o paine spongioasa, si doro wat, un fel de mancare picant cu carne de pui.
In incheiere, este fascinant sa observam cat de diversa si bogata este cultura Craciunului in jurul lumii. Fiecare tara si-a dezvoltat propriile traditii si obiceiuri, care s-au transmis din generatie in generatie si care dau o nota aparte acestei sarbatori minunate. De la spiridusii islandezi la vrajitoarea italiana, de la procesiunile mexicane la mesele traditionale etiopiene, Craciunul ramane o sarbatoare a bucuriei, a generozitatii si a comuniunii intre oameni, indiferent de locul in care traiesc.
Sursa foto: freepik.com