Consumi cafea? Iata riscurile la care te expui
cafeacofeinariscuri cafeaconsum cafeadepresieinsomniesanatate
Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi non-alcoolice, fara de care ziua multora dintre noi nu ar putea sa decurga normal. Majoritatea oamenilor consuma cafea dimineata, deoarece ii ajuta sa se trezeasca mai repede din starea de somnolenta, dandu-le energie pentru restul zilei. Si, totusi, aceasta bautura aparent inofensiva si atat de utila, are si parti negative foarte periculoase pentru sanatate.
Cafeaua este bautura preparata din boabe de cafea, macinate si prajite in prealabil, care, potrivit unor studii stiintifice, are unele efecte benefice asupra organismului uman.
Cercetatorii au descoperit ca, prin consumul moderat de cafea, se poate forma un scut de protecte al organismului impotriva cancerului de colon, litiazei biliare, cirozei, maladiei Parkinson, previne aparitia astmului sau a diabetului. De asemenea, datorita aportului de oxidanti, cafeaua ofera organismului resursele regenerarii celulare.
Desi totul suna foarte bine, specialistii nu recomanda consumul de cafea, iar daca acesta are loc, sa fie cat mai rar si moderat. Cercetatorii sunt sceptici in ceea ce priveste cafeaua, deoarece studiile efectuate nu sunt 100% sigure, iar in paralel, cafeaua aduce si multe efecte nocive.
Printre cele mai notabile riscuri la care se expun bautorii de cafea, se numara:
Imbolnavirea ficatului
Consumul de cafea poate afecta ficatul, chiar daca acesta este unul dintre cele mai rezistente organe. Specialistii nu recomanda sa fiti sub administrarea analgezicelor in perioada in care beti cafea, deoarece acest lucru ataca si mai agresiv ficatul.
Poate creste tensiunea arteriala
Este dovedit stiintific faptul ca bauturile pe baza de cofeina cresc tensiunea arteriala, ceea ce poate duce la deces, mai ales in randul cardiacilor, sau la un infarct, sau atac vascular celebral.
Poate provoca insomnii
Chiar daca nu este bauta in exces, cafeaua poate provoca insomnii si stari de agitatie pe timpul noptii. Daca sunt prezente aceste manifestari, trebuie intrerupt consumul si consultat un medic.
Cofeina poate provoca dependenta si sevraj
Datorita starii de bine pe care o induce dupa consum, cafeaua provoaca atat o dependenta fizica, cat, mai ales, o adictie psihica. Acesta este motivul pentru care majoritatea consumatorilor nu se pot trezi fara cafea, sau devin iritati si nervosi, daca nu au acces la ea atunci cand simt nevoia.
Sevrajul poate avea urmari foarte neplacute si complicate pentru sanatate, putand provoca migrene sau chiar depresii.
Consumul ridicat de cafea poate creste riscul de osteoporoza
Din fericire, acest efect advers poate fi combatut daca asiguram un aport adecvat de calciu si vitamina D si daca limitam consumul de cafea la doar trei cesti pe zi (aprox. 300 mg de cofeina pe zi).
Scurta istorie a cafelei
Din lumea musulmana, cafeaua a ajuns in Europa spre sfarsitul secolului al XIV-lea, fiind introdusa prin portul din Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. De cealalta parte, negustorii europeni au cunoscut gustul cafelei in calatoriile lor si au adus obiceiul si in Europa.
Abia in secolul al XVII-lea, cafeaua a devenit o bautura populara pe continent. Primii care au importat cafea la scara mare in Europa au fost olandezii, care au cultivat-o in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali.
Cafeaua a fost adusa in America Latina de francezi, cateva decenii mai tarziu.