Eugenia Reuss-Ianculescu. Un nume care straluceste ca o stea printre figurile eminente ale Romaniei si o personalitate remarcabila care a influentat in mod semnificativ educatia si drepturile femeilor din tara. Nascuta pe 11 martie 1866 in Bucovina, Eugenia Reuss-Ianculescu a avut o viata plina de realizari in domeniile in care a ales sa se implice, devenind un model inspirational pentru generatii intregi.
A studiat mai intai la Scoala Centrala din Iasi, acolo unde avea sa devina mai tarziu si invatatoare. Avea cunostinte de literatura clasica si de arte, calatorind des in Franta si Italia. Membra activa a mai multor asociatii si societati, Eugenia Reuss-Ianculescu a devenit in timp o figura cunoscuta a acelor vremuri.
In 1889 a incercat sa puna bazele unei asociatii pentru sufragiul femeilor, fara succes insa. Eugenia Reuss-Ianculescu nu s-a dat batut insa prea curand, initiind o campanie prin care incerca sa ii faca pe compatrioti sa constientizeze inechitatile din legea civila si politica dintre barbati si femei.
Activismul in aceasta directie a continuat si in perioada urmatoare. In 1906, Eugenia Reuss-Ianculescu sustinea mai multe conferinte publice pe scena Ateneului din Bucuresti dedicate ideilor feministe. De-a lungul anilor a publicat si mai multe romane, printre care si “Vointa”, nominalizat pentru premiul Academiei Romane.
Conferintele sustinute la Bucuresti au avut succes, drept pentru care Eugenia Reuss-Ianculescu infiinta in 1919 Societatea pentru Drepturile Femeilor. Eugenia Reuss-Ianculescu isi dorea sa convinga oamenii ca femeile si barbatii au abilitati care, combinate, nu pot duce la nimic altceva decat la succes. Alaturi de Maria Gavrilescu, Elena Meissner si Adela Xenopol, Reuss-Ianculescu semna o petitie pentru ca dreptul la vot al femeilor sa fie inclus in constitutia regatului.
In ciuda eforturilor miscarilor feministe, la elaborarea Constitutiei din 1923, femeile nu primeau drept de vot. Acestea au continuat insa sa insiste, astfel ca in 1929 era obtinuta o prima victorie: femeile primeau dreptul de a participa la alegerile locale. Lucrurile au devenit mult mai clare abia peste zece ani insa, atunci cand Constitutia a garantat dreptul femeilor de a vota. Din pacate insa, acela a fost si anul in care Eugenia Reuss-Ianculescu a murit.
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si