Cercetatorii americani pretind imposibilul: Atlantida exista
atlantidaplatongoogle earthgoogle oceanjaoniacutremurtsunami
La doar cateva zile dupa ce lumea a fost martora devastatorului dezastru natural din Japonia, unii oameni de stiinta spun ca au dovezi solide privind localizarea miticului oras pierdut al Atlantidei, informeaza time.com. Acesta ar fi fost distrus de un tsunami in urma cu un timp greu determinabil.
Din punct de vedere istoric, se crede ca orasul pierdut se afla pe undeva prin mijlocul oceanului. Noua pozitie propusa este la aproximativ 100 de kilometri in interiorul continentului, orasul fiind scufundat in parcul mlastinos Dona Ana, la nord de Cadiz, in Spania.
"Este greu de imaginat ca un tsunami poate sterge de pe fata pamantului 100 de kilometri de uscat. Despre asta vorbim", a declarat Richard Freund, profesor la Universitatea Hartford si seful echipei de cercetatori.
In poza apare o retea de semne de pe fundul oceanului, despre care cercetatorii cred ca este Atlantida. Observatorii au subliniat ca zona acoperita de modelul geometric este de marimea Tarii Galilor, ceea ce ar fi cu adevarat impresionant pentru un oras antic. Explicatia reala este mai putin distractiva: expertii Google Earth au anuntat ca modelul este doar un artifact digital creat de submarinele care au colectat datele de cartografiere. Zvonurile persista inca si se pare ca civilizatia perfecta va fi data uitarii prea curand.
Legenda Atlantidei a pornit de la Platon care descrie insula ca fiind “mai mare decat Libia si Asia la un loc". In anul 360 i.e.n., Platon a scris ca “intr-o singura zi si noapte...[Atlantida] a disparut in adancurile marii", cauza distrugerii fiind cutremure uriase si acoperirea uscatului ramas intreg de valuri. Atlantida lui Platon este plasat in fata Stalpilor lui Hercule, numele antic al Stramtorii Gibraltar, care separa Marocul de Spania.
Cele mai recente date despre descoperirea Atlantidei vin din 2009 cand un britanic a descoperit un model neobisnuit pe fundul Oceanului Atlantic in nordul Africii, cu ajutorul aplicatiei Google Ocean.