Cele mai populare retete de Craciun din diverse culturi
mancare de craciunretete de craciuncraciunperioada sarbatorilorcraciun 2023
Craciunul este o sarbatoare care aduce laolalta familii si prieteni, iar mesele festive sunt o parte esentiala a acestei traditii.
In fiecare cultura, exista retete specifice de Craciun care aduc bucurie si delicii celor care le savureaza. Iata o selectie de retete de Craciun populare din diverse culturi:
1. Sarmale (Romania)
Sarmalele sunt un fel de mancare traditional romanesc, care consta in foi de varza murata umplute cu o combinatie de carne de porc, orez si mirodenii. Acestea sunt fierte intr-un sos de rosii si servite cu mamaliga si smantana.
2. Tamales (Mexic)
Tamales sunt un fel de mancare popular in Mexic, in special in perioada Craciunului. Acestea constau intr-un aluat de porumb umplut cu carne, legume, branza sau fructe, invelit in frunze de porumb si fiert la aburi.
3. Panettone (Italia)
Panettone este un cozonac italian, bogat si delicios, care contine fructe uscate si confiate. Acest desert este foarte popular in perioada Craciunului si este adesea servit cu vin fiert sau lichior.
4. Tourtière (Canada)
Tourtière este o placinta traditionala canadiana, care se prepara in special in timpul sarbatorilor de iarna. Umplutura consta in carne de porc, vita si cartofi, condimentata cu mirodenii precum scortisoara, cuisoare si nucsoara.
5. Lebkuchen (Germania)
Lebkuchen sunt biscuiti de Craciun traditionali germani, similari cu turta dulce. Acestia sunt facuti dintr-un aluat bogat in miere, nuci, fructe uscate si mirodenii, si sunt adesea glazurati cu zahar sau ciocolata.
6. Lutefisk (Norvegia)
Lutefisk este un fel de mancare traditional norvegian, preparat din peste uscat si afumat, de obicei cod sau eglefin. Pestele este inmuiat in solutie de soda caustica, apoi fiert si servit cu cartofi, mazare si sos alb.
7. Pavlova (Australia si Noua Zeelanda)
Pavlova este un desert popular in Australia si Noua Zeelanda, care consta intr-o baza de bezea crocanta si pufoasa, umpluta cu fructe proaspete si frisca. Acest desert usor si racoritor este perfect pentru Craciunul australian, care are loc in timpul verii.
8. Roscón de Reyes (Spania)
Roscón de Reyes este un cozonac traditional spaniol, in forma de inel, care se prepara in special pentru sarbatoarea Epifaniei (6 ianuarie). Acest cozonac este umplut cu fructe confiate si adesea contine o figurina ascunsa, care aduce noroc persoanei care o gaseste.
9. K??iukai (Lituania)
K??iukai sunt biscuiti mici si tari, traditionali in Lituania, care se prepara in perioada Craciunului. Acestia sunt facuti dintr-un aluat simplu de faina, apa si drojdie, si sunt adesea inmuiati in lapte cald sau vin fiert inainte de a fi mancati.
10. Babka (Polonia)
Babka este un cozonac traditional polonez, care se prepara in special pentru Craciun si Paste. Acest cozonac are o textura pufoasa si este umplut cu nuci, stafide, fructe confiate si mirodenii.
Aceste retete de Craciun din diverse culturi ne arata ca traditiile culinare ale sarbatorilor variaza in functie de tara si cultura, dar toate aduc bucurie si satisfactie celor care le savureaza.
Sursa foto: freepik.com