Cele 9 semne ale alergiei la gluten
glutenalimentatieboalasanatatesindromul dieta fara glutendepresieanxietatematreatadisfunctionalitati digestiveproteinaneuropatiestudiicercetariboala celiacaataxie la glutendermatitacercetarialergiiadhd
Te simti obosit si cu dureri de cap...
Sistemul digestiv este dat peste cap si pare ca situatia nu se mai redreseaza. Eruptiile de pe piele te inspaimanta. Matreata iti accentueaza gradul de deprimare. Si totul in jur respira a dezorganizare, iar tu nu te poti concentra ca sa pui totul la punct.
Ai auzit cu siguranta de gluten. Acea proteina lipicioasa care se gaseste in grau, orz, secara... Cereale. Ne place aluatul pufos, bine crescut. E greu sa rezisti in fata unei paini proaspate, care miroase atat de apetisant cum numai ea stie. Pastele, berea, pasta de dinti, medicamentele, inghetata, mezelurile sau maioneza din comert pot contine, de asemenea, gluten. Toate, alimente procesate. Intoleranta pentru aceasta substanta e greu de depistat in conditiile in care nu intotdeauna analizele medicale evidentiaza existenta bolii.
O multime de oameni traiesc fara gluten, incat incepi sa te intrebi "dar daca am si eu alergie la gluten si nu stiu?"
Exista un set de semne si simptome care indica in directia unor dereglari digestive, probleme la nivelul pielii si afectiuni neurologice. Desigur ca nu toti aceia care se regasesc in zonele acestea de boala inseamna ca au dezvoltat deja o alergie la gluten, insa posibilitatea identificarii cauzelor care au dus la o stare de rau nu poate fi decat un lucru pozitiv, dandu-ti prilejul de a indrepta lucrurile, revenind la o stare normala de sanatate..
Care sunt insa cele 9 semne care ar trebui sa te faca sa iei in calcul aceasta tulburare?
1. Disfunctionalitati digestive. Constipatie, diaree, reflux gastric sau dureri abdominale. In unele cazuri, persoanele diagnosticate cu sindrom de colon iritabil au o forma de alergie la gluten . Iar cand nu mai consuma aceasta substanta, boala dispare cu totul.
2. Matreata. Te-ai spalat cu toate sampoanele posibile, ai incercat chiar si medicamente. Gudronul cel urat mirositor iti mai rezolva intrucatva problemele de matreata, insa trebuie sa iei in calcul si o eventuala alergie la gluten.
Dermatita seboreica, cel mai comun tip de matreata, este o forma de eczema, asociata bolii celiace (intoleranta la gluten). Un studiu vizand eczemele cronice, pe scalp sau in alta parte, a evidentiat existenta unei forme alergice la gluten. Nu toata matreata provine insa de la dermatita seboreica/eczema, unele cazuri implica psoriazisul, o conditie autoimuna, care are legatura cu boala celiaca si sensibilitatea la gluten.
3. Probleme cu pielea. Intoleranta la gluten provoaca si diverse forme ale eruptiilor cutanate. Dermatita herpetiforma, keratoza pilaris ("piele de pui"), urticarie cronica, de asemenea. Cercetarile au demonstrat ca aproximativ 25% din cei care au boala celiaca sufera de eruptii cutanate.
4. Dificultati de concentrare. Probleme cu memoria. Te simti confuz, dezorientat si pierzi sirul gandirii in conversatii. Chiar si atunci cand scrii.
Aceasta "ceata" pe creier este un simptom de top dintre cele 5 tipuri de alergii la gluten.
5. Dureri de cap. Cei mai multi oameni care sufera de alergie la gluten acuza dureri de cap si au o predispozitie catre migrene. Astfel, cercetarile au aratat ca din cele 56 de procente ale persoanelor cu sensibilitate la gluten 30% sufereau de dureri de cap cronice, comparativ cu 14% din persoanele din grupul de control. Rapoartele publicate au concluzionat ca produsele alimentare pot produce dureri de cap pana la migrene, adaugand pe lista "declansatorilor" gutenul.
6. Furnicaturi si intepaturi. Persoanele care sufera de alergii la gluten ar putea simti intepaturi (ca de ace) permanente in brate sau picioare. Acestea poarta numele de neuropatie periferica. Literalmente, leziuni ale nervilor periferici. Este foarte posibil sa existe manifestari constante ale unor dureri si furnicaturi la nivelul extremitatilor sau chiar amorteala, daca leziunile nervilor progreseaza. Neuropatia periferica apare la 1 din 10 persoane cu boala celiaca. Si in marea majoritate a celor cu ataxie la gluten.
7. Deficit de atentie (ADHD). Persoanele cu boala celiaca sunt mai predispuse sa dezvolte sindromul ADHD. La o dieta fara gluten, aceste simptome dispar.
8. Depresia, anxietatea, iritabilitatea. Aproape 1 din 10 adulti raporteaza depresia. Si unul din 20 declara o depresie majora. O multime de studii au demonstrat legaturile dintre boala celiaca si depresie. O alergie la gluten, de tip neurologic, poate implica pierderea abilitatilor motorii. Iar pe fondul iritabilitatii la copii si chiar la sugari s-a descoperit aceasta sensibilitate la gluten.
9. Infertilitatea. Sunt cunoscute cazuri din randul femeilor si barbatilor care au fost diagnosticati cu boala celiaca si care in acelasi timp se luptau cu infertilitatea. Dereglarile hormonale, cum ar fi, spre exemplu, sindromul premenstrual, al ovarelor polichistice care nu au avut alte cauze medicale si-au gasit corespondenta in alergia la gluten. Oricum, studiile au aratat ca dieta fara gluten reduce infertilitatea.
Cea mai sigura metoda pentru echilibrarea starii sanatate este eliminarea glutenului din alimentatie. Chiar si a urmelor de gluten din diverse produse sau suplimente care pot cauza reactii alergice.