Cea mai importanta REGULA FINANCIARA a oamenilor care vor sa traverseze pandemia cu buzunarele pline
educatie financiaracheltuielibugetconsilier financiar
Pandemia de coronavirus reprezinta o uriasa provocare globala. Da, stim, v-ati gandit la domeniul medical. Ei bine, am vazut cu totii ca impactul ei depaseste granitele acestuia si, mai ales, nu se sfieste nici sa ne "loveasca" si pe noi direct, nu doar in privinta starii de sanatate, ci si in portofel, pusculita si cont bancar.
Criza sanitara pe care o traversam de aproape doi ani are efecte profunde asupra finantelor personale.
Unii dintre noi si-au pierdut joburile, altora li s-au diminuat veniturile, altora le-au crescut cheltuielile, asta pe un fundal sensibil, incert si lipsit de predictibilitate pentru toata lumea, in care cu totii experimentam
scumpiri in lant si o deteriorare a puterii de cumparare.
Ei bine, in aceste conditii, tot mai multi oameni apeleaza la consilieri financiari. Ce e de facut pentru a ne gestiona cat mai bine finantele in aceasta perioada?
Sfaturile pe care consilierii le ofera clientilor lor in aceste momente sunt diverse si, evident, personificate in functie de caracteristicile fiecarei situatii in parte, insa exista unul pe care l-am putea numi "universal valabil" si care poate fi util pentru numeroase categorii de persoane. Este vorba despre abordarea cheltuielilor discretionare.
Renunta la achizitiile facute "din placere". Gestioneaza-ti bugetul cu o mana de fier, imbracata in manusa de catifea
Atunci cand vorbim despre un buget personal sau de familie, avem mai multe categorii de cheltuieli. De exemplu, avem cheltuielile fixe (facturi, eventual chirie, intretinere, etc) sau cheltuieli legate de alimentatia familiei. In cele din urma, avem si un buget dedicat chestiunilor neesentiale, dar care tin de rutina sau de micile sau marile placeri ale vietii. Aici regasim bani pusi deoparte pentru vacante, de exemplu, sau iesiri in oras cu prietenii, cafea de la anumite shop-uri sau shopping inutil.
In aceasta ultima categorie ar trebui sa operam modificari, spun expertii financiari. E metoda cea mai simpla si sanatoasa prin care putem economisi bani pentru zile negre sau pentru a face fata altor cheltuieli care au crescut, asa cum se intampla, de exemplu, cu facturile.
E o mare greseala "sa taiem" de pe lista lucrurilor esentiale: adica, de exemplu, sa cumparam mancare mai putina sau de o calitate mai slaba, dar in schimb sa iesim in oras sa vedem filme la cinematograf. Putem vizualiza un film bun acasa, asigurandu-ne ca ne hranim corespunzator si ca nu vom avea probleme de sanatate pe termen lung, probleme ce ar putea cauza noi cheltuieli, dar pe care le putem evita acum.
E indicat sa renuntam la acele cheltuieli care nu ne sunt imperios necesare: achizitionarea de noi haine si accesorii, daca nu este cazul, sau plecarea intr-o vacanta sunt doar doua dintre modalitatile prin care poti sa iti risipesti inutil bugetul, in timp ce te vei plange ca nu iti ajung banii sa economisesti sau sa te descurci cu restul cheltuielilor.
Citeste si: Alfabetizare financiara: cum ne invatam copiii ca banii nu cresc in copaci
Un exemplu de cheltuiala inutila, dar costisitoare
Consilierii financiari recomanda, deci, sa renuntam la a face achizitii din impuls, din plictiseala sau chiar din comoditate. Da, "comoditate". De exemplu, unii oameni dau 20-30 de lei zilnic pe o cafea, desi ar putea sa si-o prepare acasa, la un pret infinit mai mic. Lunar, comoditatea aceasta este platita cu cateva sute de lei, bani care ar putea fi economisiti, investiti sau folositi in scopuri mai utile. Iata un exemplu de cheltuiala ce ar trebui sa dispara in aceste vremuri, ne spun consilierii.
Astfel, gestionand corect partea bugetului legata de cheltuielile discretionare, fie vom pune bani deoparte, fie vom putea sa ne achitam de celelalte indatoriri, fara a apela la ajutorul familiei si al prietenilor.