Cel mai important sfat despre bani, de la Jeff Bezos
jeff bezoseducatie financiarasfaturi financiareamazon
Cine nu il cunoaste? Jeff Bezos are o poveste de viata de tipul Cenusaresei. Cu o mica librarie online deschisa in '94 intre peretii unui modest garaj, ajuns astazi la o avere neta personala de peste 191 miliarde de dolari (potrivit Forbes) si detinator al celui mai puternic retailer online din lume - Amazon - miliardarul pare sa aiba lumea la picioare. Dar nu e chiar asa. Chiar si cei mai bogati si puternici oameni din lume au momente de cumpana, momente in care respecta cu strictele anumite reguli, pentru a le depasi. De exemplu, Bezos are cateva reguli financiare de baza, despre care vom afla si noi in cele ce urmeaza.
"Invata cum sa iti transformi esecurile intr-un impuls pozitiv"
Jeff Bezos spune ca o buna parte din succesul impresionant de care se bucura consta in a-ti transforma esecurile intr-un impuls pozitiv. Aceasta este regula principala in jurul careia graviteaza mentalitatea sa de business.
Trebuie sa stii sa gestionezi esecul, astfel incat o pierdere sa o transformi intr-o oportunitate, un moment slab intr-o ocazie de a deveni mai puternic. Nimeni nu se bucura doar de succes in viata, desi asta afiseaza. In spatele unei povesti de succes au stat multe incercari nereusite si continua sa se afle permanente provocari. Prin urmare, singura sansa de a evolua este infruntarea lor si, mai ales, invatarea unei lectii din fiecare moment si folosirea ei intr-o maniera constructiva si utila pentru viitor.
De asemenea, perseverenta e esentiala. Indiferent ca visezi la ceva atat de maret incat cei din jurul tau rand cand aud de planurile tale, nu renunta la ele, orice ar fi. "Indiferent de obiectivele tale, nu renunta oricat de greu ar fi", iti transmite Bezos.
Nu in ultimul rand, trebuie sa ne asumam riscuri, ne spune miliardarul. Doar astfel ne vom da sansa sa "crestem", sa cunoastem, sa evoluam, sa devenim mai buni in ceea ce facem si sa ne majoram sansele de reusita.
Bezos si-a incurajat permanent echipele sa isi asume riscuri mari si sa imbratiseze esecurile. Povestea fondarii Amazon este un exemplu in acest sens: la 30 de ani, Jeff Bezos a renuntat la jobul bancar din investitii, de pe Wall Street, pentru a lansa libraria online, deoarece se simtea neimplinit. Putea fi un esec lamentabil sau un succes. Ei bine, a fost un succes care, cu siguranta, a depasit chiar si asteptarile fondatorului insusi.
Tu de ce nu ai avea parte de un astfel de succes?