Cel mai complex software de pe Terra
horoscop romaniasoftware anticipareistorieexperientaeducatieinvatare
De multe ori, in Romania, horoscopul zilei domina topul cautarilor efectuate pe google.ro. Este cumva firesc sa vrem sa aflam "ce ne rezerva astrele", cum spun televiziunile in rubricile lor.
Cine n-ar vrea sa stie daca va avea succes sau nu, daca va trai mult si bine sau putin si prost, daca va (mai) trai cu 5 dolari americani pe zi sau, din contra, il va lua cresterea economica pe sus si-l va duce pe culmile bogatiei.
Din pacate, pe cat de trist pentru natura umana, este pe atat de putin probabil ca astrele sa stie despre existenta pamantenilor - ca sunt ei sefi de state sau anonimi A,B,C... X,Y,Z - si cu atat mai putin despre relatiile lor sentimentale, de munca si despre situatia lor financiara.
Zilnic, fumezi doua pachete de tigari; mananci "tone" de prajituri, bei doi litri de lichide puternic indulcite, nu faci miscare si te astepti sa-ti... decida astrele starea de sanatate si viitorul?
De altfel, aproape invariabil, horoscoapele ne canta in struna, ne (pre)zic numai de bine, desi, tot aproape invariabil, rubricile respective sunt difuzate inainte si dupa toate relele din lume si din tara (pe asta insista televiziunile, asta face audienta), ca sunt ele inundatii, alunecari de teren, cutremure, tsunami, prabusiri de aeronave, atentate sau accidente rutiere.
Bietele victime ale tututor acestora erau in afara zodiilor? De ce nu le-a spus horoscopul ce li se va intampla?
Dar iata ca nu cercetatorii americani, nici cei britanici, ci de la Universitatea din Bonn au conceput un software, un program de computer care poate... vedea cateva minute din viitor, care poate anticipa actiunile pe care o persoana le va intreprinde.
Conform Science Alert, soft-ul respectiv ar fi capabil sa anticipeze, cu ceva vreme inaintea actiunii propriu-zise, ce va face fiecare dintre noi.
Pe perioade scurte, precizia a fost de 40%, iar, in cele din urma, programul a putut prezice cu acuratete actiunile si durata lor, cu 3 minute inainte ca acestea sa aiba loc.
Cum functioneaza? Software-ul vede ce faci intr-o anumita situatie, vede reactii aproape identice, in situatii identice, si calculeaza probabilitatea ca la fel vei reactiona si pe viitor, in acelasi context. Si mai simplu: dupa ce vede, prevede, pe baza datelor pe care le-a "invatat".
Din fericire, exista un volum de date imens, acumulat in milenii, doua dintre ele dupa Nasterea Mantuitorului, datorita caruia, putem prevedea cam ce se va intampla. Chestia asta se numeste istorie…
Intrucat invatam putin sau deloc din ea, o tot repetam. De aici si potrivelile lui Nostradamus sau ale oricarui alt cititor in stele, in scoarta de copac, in scoarta maramureseana, in coaja de nuca, in pielita de caltabos, in pene de strut, in pene de masina sau in orice trasnaie ar putea nascoci marketingul ocultismului.
Dincolo de scara istoriei lumii, fiecare dintre noi are o istorie proprie, un cumul de intamplari fericite si nefericite, un cumul de experiente placute si neplacute.
Astfel de experiente au si rudele noastre, prietenii nostri, anturajul nostru, de astfel de experiente si exemple abunda literatura universala.
Din toate, avem mult de invatat, dupa care cel mai complex software de pe Terra, mintea fiecaruia, poate anticipa ce vom face, cum vom reactiona, ce ar fi bine sa facem, cum ar fi bine sa reactionam.
Sursa foto: pexels.com