Ce semnificatii au Rusaliile
rusaliisemnificatiipogorarea sfantului duhreligie
In aceasta duminica si maine, crestinii ortodoxi sarbatoresc Rusaliile, adica Pogorarea Sfantului Duh, la cincizeci de zile de la sarbatoarea Invierii Domnului (Sfintele Pasti).
Acest mare praznic imparatesc, Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh, se mai numeste in popor si Duminica mare, si are loc in acest an pe 8 iunie, iar, luni, este a doua zi de Rusalii.
Desi Duhul Sfant a fost prezent in creatie inca de la inceput, El a coborat in lume pe deplin pentru a o sfinti, numai dupa biruirea mortii si intoarcerea la Tatal a lui Hristos. Numai atunci, Dumnezeu Duhul Sfant a putut cobori peste firea umana curatita de pacate si rascumparata si s-a salasluit in cei care L-au primit pe Hristos.
Din punct de vedere al credintei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorarea Duhului Sfant, a aparut un Organism cu totul nou, un Asezamant divino-uman, Biserica.
Coborarea peste Apostoli a Duhului, darurile si harismele primite de ei, predica si botezul primilor trei mii de oameni constituie intemeierea Bisericii crestine, atat ca o comunitate a credinciosilor, cat si ca institutie.
Biserica nu este, deci, numai o grupare umana asociata prin aceeasi credinta in Dumnezeu si nici numai o institutie ingradita prin dogme si legi. Biserica este o comuniune a oamenilor in Dumnezeu si cu Dumnezeu si Il poarta in sine pe Duhul Sfant. Unii Sfinti Parinti au numit Biserica lui Hristos '"Duhul Sfant traind in omenire'".
Rolul Duhului Sfant este de a-L face activ pe Hristos in noi, prin har. El transforma crestinii din oameni trupesti in oameni duhovnicesti, sfinteste si daruieste comuniunea cu Dumnezeu. Astfel, se zideste Biserica - Trupul mistic al lui Hristos. Impartasindu-se cu Tainele Bisericii, sfintite de harul Duhului Sfant, crestinii se constituie intr-o comunitate prin comuniune: Biserica lui Hristos.
Importanta deosebita a sarbatorii consta in faptul ca ajuta la intelegerea notiunii de Biserica. Criza prin care trec Biserica si omenirea este cauzata, in mare masura, de faptul ca nu se cunoaste si nu se tine seama de ce este Biserica in sine. Sub denumirea de Biserica se intelege locasul bisericesc, parohia, comunitatea credinciosilor, clerul, institutia. Biserica le cuprinde pe toate acestea, dar ea este mai mult decat atat: este Trupul lui Hristos in care salasluieste Duhul Sfant.
Impreuna cu Pastile, Pogorarea Duhului Sfant este cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc si Sfantul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325). Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era sarbatorita impreuna cu Inaltarea Domnului. Dupa aceasta, Cincizecimea a fost mutata la 50 de zile de la Pasti, devenind sarbatoare de sine statatoare.
In vechime, de Cincizecime, se facea botezul catehumenilor, erau interzise jocurile din circuri si spectacolele pagane. Astazi, in biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfintesc si se impart credinciosilor, simbol al limbilor de foc coborate peste Apostoli si putere a Duhului Sfant, relateaza un documentar realizat de Agerpres.