Ce semnifica Ziua Internationala a Femeii
semnificatii 8 martieziua internationala a femeiionuonu women
Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala (Ziua Internationala a Femeii), sarbatoare oficializata de ONU, se sarbatoreste, in fiecare an, pe 8 martie.
Ziua Internationala a Femeii a aparut pe fondul unor mari tulburari sociale, originile sarbatorii regasindu-sec in miscarile sindicale din America, la inceputul secolului trecut.
In SUA, opresiunea si discriminarea au facut ca femeile sa devina tot mai implicate in campanii pentru a determina o schimbare. In 1908, 15.000 de femei au manifestat, la New York, cerand un program de munca mai scurt, salarii mai bune si drept de vot, potrivit unui documentar Agerpres.
In 1909, in urma unei declaratii a Partidului Socialist din America, prima Zi Nationala a Femeii a fost sarbatorita pe 28 februarie. Pana in 1913, americancele au continuat sa marcheze aceasta sarbatoare in ultima duminica din februarie.
In 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili si o data anume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913
Ca urmare a initiativei de la Copenhaga, pe 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost marcata pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia.
La manifestatiile organizate atunci, femeile au cerut, in plus fata de dreptul de vot si de posibilitatea ocuparii de functii publice, dreptul femeilor la locul de munca, la formarea profesionala si eliminarea discriminarii la locul de munca.
In 1975, cu prilejul Anului international al Femeii, ONU a sarbatorit, pentru prima data, Ziua Internationala a Femeii, pe 8 martie.
Doi ani mai tarziu, Adunarea Generala a ONU a proclamat Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii si pentru ca fiecare femeie sa isi atinga adevaratul potential il constituie Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, o foaie de parcurs istoric, semnata de 189 de state, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind femeile.
Potrivit ONU Femei (UN Women), de atunci, au fost obtinute multe realizari privind prevederile acestui document, desi, mai exista unele lacune grave.
Anul acesta, Ziua Internationala a Femeii va evidentia Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, care se axeaza pe 12 domenii si prevede o lume in care fiecare femeie poate sa-si exercite optiunile, cum ar fi participarea la politica, dreptul la educatie si la obtinerea unui venit, si sa traiasca in societati care sa nu permita violenta si discriminarea.
In acest scop, tema Zilei Internationale a Femeii din acest an are in vedere marcarea aniversarii a 20 de ani de la semnarea Declaratiei si platformei de actiune de la Beijing.
UN Women, entitatea ONU responsabila cu egalitatea intre sexe si drepturile femeilor, a fost infiintata, dupa patru ani de negocieri, in iulie 2010.
Organizxatia si-a inceput oficial mandatul, pe 1 ianuarie 2011. Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women este indepartarea diferentelor intre sexe, care are drept consecinta faptul ca femeile nu sunt adecvat reprezentate in structurile decizionale politice si economice; mai mult decat atat, sunt abuzate de familie si de societate.