Ce se intampla cu mintea noastra cand dormim?
somnmintevisare
Profesor de neurologie si psihologie de la o universitate din California si autorul cartii „Why We Sleepâ€, Matthew Walker, a facut mai multe studii referitoare la ce se intampla cu creierul nostru atunci cand dormim si visam.
Ce este visarea, ce se intampla cand visam si daca este ceva real? Este important sa ne aducem aminte ce am visat si sa incepem sa facem corelatii cu ceea ce se petrece in realitate. Visarea este ceva psihoterapeutic si nu trebuie privita ca un lucru rau.
Sunt cinci faze pe care noi le parcurgem in timpul somnului adanc.
Prima data incepem sa vedem lucruri care nu sunt in camera unde dormim si totul devine halucinant. Dupa aceea credem ca lucrurile visate de noi nu puteau fi adevarate si credem ca deliram. Imediat, devenim confuzi cu privire la timp, loc, persoana. Incepem sa devenim dezorientati. Ajungem incet - incet la emotii puternice care ne fac inima sa bata tare. In cele din urma, vine dimineata, ne trezim si uitam tot. Aceasta uitare a visului ne face sa credem ca suferim de amnezie.
Sunt 5 etape ale visului, insa s-ar putea sa te trezesti in una dintre ele. Nu este obligatoriu ca visul tau sa se termine atunci cand te trezesti, de aceea, este posibil sa simti batai mult mai puternice ale inimii sau sa fii speriat. Este un proces psihologic si biologic normal.
Care sunt beneficiile somnului?
Citeste si:
Afla ce alimente e indicat sa consumi pentru un somn odihnitor
Visul mai este numit si somnul rapid de miscare a ochilor si are doua mari beneficii pentru creier.
.
Un mare beneficiu al visului este creativitatea. In timpul somnului creierul incepe sa coreleze toate informatiile pe care le-a invatat recent plus informatiile autobiografice care sunt stocate in creier. In acest fel, incepe sa construiasca legaturi noi. Poate fi comparat cu o terapie de grup, dar e o terapie pentru amintiri. Pe timpul noptii se creaza o retea larga de asociatii revizuite. S-ar putea ca in timpul visului sa descoperi solutii la problemele nerezolvate de peste zi. Astfel dimineata urmatoare sa te trezesti cu energie si cu noi idei.
Somnul este in esenta si o forma de terapie peste noapte. Chiar daca pe timpul zilei ai avut experiente dificile, poate traumatizante, emotionale, odata cu somnul, acestea isi micsoreaza impactul asupra ta. Prin intermediul sau, crusta de pe creierul tau cu experientele pe care le ai avut in ziua respectiva aproape ca dispare complet. Dimineata urmatoare, cu siguranta, te simti mai bine si privesti situatiile prin care ai trecut cu alti ochi, mai relaxat. Astfel, somnul poate fi privit ca un prim ajutor emotional. Prin prisma somnului acele margini dureroase ale experientelor dificile se calmeaza. Nu se vindeca pe deplin toate ranile acumulate, insa iti poate oferi o covalescenta emotionala.