Ai ascultat ploaia pe acoperis, ai numarat oile pana ai depasit milionul si ochii tot nu s-au lasat pacaliti. Iar fata pe care ti-ai zarit-o dimineata nu putea decat sa-ti ofere cosmarul din noaptea urmatoare. Cum sa adormi? Pastilele sintetice te ajuta doar sa creezi o dependenta in plus. Iar leganatul pe picioare o fi fost bun doar pe vremea cand erai bebelus.
Cauti reteta pentru un somn bun? Ar putea fi tot atat de simplu precum un pahar de lapte si cateva nuci de Brazilia, sustin oamenii de stiinta din SUA. Eficacitatea unui leac pentru somn se pare ca e strans legata de mineralele si acizii alimentelor consumate. Secretul unui tratament corespunzator inseamna, de fapt, o alimentatie adecvata.
O "gustare de noapte" cu nuci de Brazilia, bogate in seleniu si potasiu, "spalate" cu un pahar de lapte, furnizor de calciu, este exact miracolul de care ai nevoie pentru un somn satisfacator. Este combinatia care nu da gres, conform declaratiilor principalului autor al studiului, dr Michael Grandner, de la Universitatea Pennsylvania. Aceasta cale naturala pentru rezolvarea problemelor vizand odihna reprezinta si solutia renuntarii la medicamentele menite sa induca somnul.
Apneea de somn si insomnia, tulburari frecvente, intampinate cu un pahar de lapte cu nuci de Brazilia ar putea fi disipate pur si simplu cu acest non-medicament.
Se stie ca apneea este asociata cu riscul declansarii accidentelor vasculare silentioase. O tulburare cu repercusiuni grave, care acum ar putea stopata. Concluzia este ca nu putem neglija o serie de manifestari ale organismului care incearca sa ne anunte ca are nevoie de... ceva.
Importanta unui regim alimentar, activitatea fizica sunt componente cu rol major pentru un stil de viata sanatos, subliniate, de asemenea, de oamenii de stiinta, care au chestionat 4548 de adulti. Investigand dieta, stilul de viata si de somn al acestora, au putut constata ca femeile cu venituri mici aveau dificultati in obtinerea unui somn bun. Dar si cei... mai lenesi.
Dar dincolo de toate aspectele luate in considerare, precum varsta, sex, educatie, salariu, greutate, stare de sanatate, acest procedeu simplu ar putea ajuta pe foarte multi.
Respectand cateva reguli de bun simt, am putea evita neplacerile unei insomnii: cum ar fi consumul unor alimente bogate in seleniu, potasiu si calciu.
Astfel:
Un aport dublu de seleniu scade riscul de insomnie cu 20%, si de 17%, in cazul suplimentarii calciului.
Nu numai ca somnul este imbunatatit, dar sansele de a suferi de letargie in ziua urmatoare sunt reduse cu 30% daca dieta contine de doua ori mai mult potasiu si cu 19% mai putin in cazul unui consum de calciu suplimentar.
Un somn deficitar este asociat cu doua grasimi care se gasesc in unt si branza, cu sarea si cu un consum abundent de lichide (sursa: http://www.dailymail.co.uk)